Akciğer Kanseri Riskini Azaltmanın Yolları: Prof. Dr. Adnan Sayar’dan Önemli Açıklamalar

Prof. Dr. Adnan Sayar, günde 2 paketten fazla sigara içen her 7 kişinin akciğer kanserinden öldüğünü belirtti. Sigaranın bırakılması riskleri azaltırken, akciğer kanserinden korunmak için pasif içicilikten uzak durmak, genetik yatkınlık durumunda düzenli muayeneler yaptırmak önemlidir.

Prof. Dr. Adnan Sayar, günde 2 paketten fazla sigara içen

Akciğer kanseri konusunda sigaranın zararlarına dikkat çeken Liv Hospital Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Adnan Sayar, “Dünyada ve Türkiye’de günde iki paketten fazla sigara kullanan her yedi kişiden biri akciğer kanserinden nedenle yaşamını yitiriyor. Ancak sigara bırakıldığında bu riski azaltmak mümkün. Zamanla sigaranın olumsuz etkileri de kayboluyor” şeklinde açıklama yaptı.

Prof. Dr. Sayar, akciğer kanserinden korunma yolları hakkında bilgi verdi: “Akciğer kanserinin nedenlerini incelemek önemlidir. En büyük tetikleyici faktör sigara ve tütün ürünleridir. Sigara içen kişilerin akciğer kanserine yakalanma olasılığı içmeyenlere göre 10 kat daha fazladır.”

Sayar, pasif sigara dumanına ve radon gazına maruz kalmanın da önemli risk faktörleri olduğunu belirtti: “Tütün ürünleri, hem aktif kullanıcılara hem de pasif içicilere zarara yol açar.” Ayrıca, çocukların sigara dumanından korunmasının büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Sayar, şunları ifade etti: “Sigara içmeye erken yaşta başlanması, kullanım süresinin uzaması ve miktarın artması, kanser riski ile doğrudan ilişkilidir. Günde iki paket sigara tüketen her yedi kişiden biri akciğer kanseri yüzünden hayatını kaybetmektedir; ancak önemli olan, sigara bırakıldığında riskin azalmasıdır.”

Radon gazının da akciğer kanserine neden olabileceğini belirten Sayar, “Bazı yerlerde, özellikle yeterince havalandırılmayan zemin katlarında, radon gazı birikimi olabilir. Bu nedenle bu tür mekanların havalandırılmasına özen gösterilmesi gerekir” dedi.

Son olarak, genetik yatkınlığın da akciğer kanseri riskini artırdığını hatırlatan Prof. Dr. Sayar, aile öyküsü bulunan bireylerin düzenli göğüs hastalıkları muayenesi yaptırmalarının önemine değindi ve bu durumun erken teşhis ve tedavi için kritik bir adım olduğunu belirtti.