2025 yılının “Aile Yılı” olarak belirlenmesinin ardından, Afyonkarahisar’da aile bütünlüğü ve ekonomik durumun iyileştirilmesi amacıyla önemli bir adım atıldı. Üç beldede, belediye meclislerinin tavsiye kararları doğrultusunda düğünler bir güne indirilerek, harcamaların yaklaşık yüzde 50 oranında azaltılması sağlandı.
Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatları çerçevesinde, Sülümenli, Çayırbağ ve Susuz beldelerinde maddi yük getiren bazı gelenekler sona erdirildi. Bu değişiklik sayesinde düğün masraflarında büyük bir düşüş elde edildi.
Ailelerin ekonomik yükünü hafifleten bu düzenleme, daha basit, anlamlı ve sürdürülebilir evlilikleri teşvik etmeyi amaçlıyor. Düğünlerde gelinlerin takabileceği altın miktarı ise; 4 bilezik, 2 yüzük ve 1 çift küpe ile sınırlı tutuldu. Düğünlerde çarpıcı kıyafet ve ayakkabıları tercih etmek de yasaklandı. Belediyeden yapılan açıklamada, “Gereksiz harcamalara ve görsel şova dönüşen düğünler toplumsal yapımıza zarar vermektedir” ifadeleri yer aldı.
“Evlenmek neredeyse 4 milyon lira oluyordu”
Başlatılan yeni uygulama hakkında değerlendirmelerde bulunan Sülümenli Belediye Başkanı Hüseyin Varol, beldede önemli bir soruna el attıklarını belirtti. “Önceden düğünler 3 gün sürdüğü için yemek masrafları 500 bin TL’ye kadar çıkıyordu, bunu 100 bin TL’ye kadar düşürdük. Kına gecesi ve hamam etkinliklerini iptal ettik. Hamama katılan kişi sayısı neredeyse 300’dü. Tüm bu masrafları ortadan kaldırdık ve maliyetleri sıfıra indirdik. Önceden bir düğün yaklaşık 4 milyon lira tutarken, şimdi başlattığımız proje ile bunu 1 milyon 500 bin TL’ye kadar çekmeyi başardık” şeklinde konuştu.
Öte yandan, dünya evine giren yeni çiftler Emre ve Büşra Tıkır, uygulamanın kendilerine katkı sağladığını dile getirerek, bu tarz düzenlemelerin diğer çiftler için de faydalı olacağını belirttiler.