Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Adıyaman Üniversitesi’nden UNESCO’ya Jeolojik Miras Başvurusu Hazırlığı

Adıyaman Üniversitesi, Adıyaman’daki nadir jeolojik yapıların korunması ve turizme kazandırılması için UNESCO’ya başvuruda bulunacak. 20 bilim insanının katıldığı çalıştayda, 16 lokasyonda yapılan incelemelerde 5 alanın korunması gerektiği belirlendi. Doç. Dr. Senem Tekin, bu alanların turizm açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Adıyaman Üniversitesi, Adıyaman'daki nadir jeolojik yapıların korunması ve turizme kazandırılması

Adıyaman Üniversitesi UNESCO’ya Başvurmaya Hazırlanıyor

Adıyaman’daki nadir jeolojik yapıların korunması ve turizme kazandırılması amacıyla Adıyaman Üniversitesi, UNESCO’ya başvuruda bulunmaya karar verdi.

Jeolojik Miras Çalıştayı ve Bilimsel İncelemeler

Adıyaman Üniversitesi, gerçekleştirilen Jeolojik Miras Çalıştayı’nda 20 bilim insanını bir araya getirdi. Bu uzmanlar, Adıyaman’ın çeşitli bölgelerinde toplam 16 farklı lokasyonda araştırmalar yaptı. İncelemeler sonucunda, belirlenen 5 lokasyonun Türkiye’de benzersiz jeolojik yapılar içerdiği tespit edildi.

Bilim insanlarının değerlendirmelerine dayanarak, Adıyaman Üniversitesi, bu özel bölgelerin korunması ve turizme açılması için harekete geçti.

Koruma Altına Alınacak Önemli Lokasyonlar

Başvurunun içeriği arasında, Adıyaman’ın Tut ilçesinde yer alan tarihi kaya kütleleri, eski Kahta bölgesindeki Loftusia fosilleri, Besni’deki Petrollü Kastel kumtaşları, Kahta’daki Rudist fosilleri ve Korudağ jeosit alanı gibi doğal ve tarihi zenginlikler yer alıyor.

Konuyla ilgili olarak Adıyaman Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Senem Tekin, “Dört veya beş önemli lokasyonumuz mevcut. Başvurumuzu Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğü aracılığıyla hem UNESCO’ya yapacağız hem de diğer ilgili kurumlarla bir komisyon oluşturmayı planlıyoruz. Bu komisyon, uygun zamanlarda konunun daha fazla gündeme gelmesini sağlayacak. Nemrut benzeri koruma gerektiren alanları UNESCO üzerinden koruma altına alarak, turizm potansiyelini artırma yönünde çalışmalara başladık.” açıklamasında bulundu.

Tekin, yapılan teknik gezilerin ardından, UNESCO tarafından korunması muhtemel 5 veya 6 lokasyon belirlediklerini ekledi. Özellikle Tut ilçesinde tarih öncesi dönemlere ait Paleozoik yerlerin net bir şekilde gözlemlenebileceği, bölgedeki tek lokasyonun yok olma riski taşıdığını da vurguladı.

Bu bağlamda, koruma süreçlerinin başlamasıyla birlikte Adıyaman’ın doğal ve tarihi zenginlikleri, uluslararası düzeyde tanınma fırsatına sahip olacak.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı