Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Adana’da Portakal Hasadı Başladı, İklim Değişikliği Rekolteyi Olumsuz Etkiledi

Adana’da portakal hasadı başladı, ancak iklim değişikliği nedeniyle verim ciddi şekilde düştü. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu yıl dönüme 500 kilogram verim alındığını ve kilogram fiyatının 27-32 lira arasında olduğunu belirtti. Devletten destek bekliyorlar.

Adana'da portakal hasadı başladı, ancak iklim değişikliği nedeniyle verim ciddi

**Adana’da Portakal Hasadı Başladı: Rekolte Düşüklüğü Endişelendiriyor**

Adana, Türkiye’nin narenciye üretiminde önemli bir merkez olmaya devam ediyor. Bu yıl portakal hasadı başladı ancak iklim değişikliği nedeniyle verim düşüklüğü yaşanıyor. Yetkililer, bu sezon 360 bin tonluk bir rekolte beklediklerini açıkladı.

İlk Hasat Yağmuru: Navelina ve Fukumoto Cinsleri

Adana, Türkiye’nin narenciye talebinin yüzde 65’inden fazlasını karşılıyor. Bu yıl, erkenci Navelina ve Fukumoto cinsi portakalları toplamak üzere işçiler sabahın erken saatlerinde bahçelere girdi. Binlerce çalışan, yoğun emekle topladıkları portakalları kamyon ve tırlara yükleyerek hem iç pazara hem de Rusya ve Ukrayna gibi yurtdışı pazarlara göndermeye başladı. Ancak bu yıl, kış aylarında yaşanan don ve yaz mevsimindeki aşırı sıcaklardan dolayı portakal rekoltesi üzerinde olumsuz etkiler görüldü.

Verim Düşüklüğü ve Fiyatlar

İki yıl önce, portakal bahçelerinden dönüm başına yaklaşık 5 ton verim alınırken, geçen yıl bu miktar 2-3 tona düştü. Bu yıl ise verim, yaşanan zirai don ve aşırı sıcaklar nedeniyle yalnızca 500 kilogram olarak ifade ediliyor. Kent genelinde beklenen rekolte 360 bin ton olurken, bahçedeki portakalın kilogram fiyatı 27-32 lira arasında değişiyor.

<h2"Yüksek Fiyatlar Çiftçileri Zorluyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Adana’daki portakal hasadı devam ediyor. Dönüme ortalama 500 kilogram verim alıyoruz ve kilogram fiyatları 27-32 lira arasında değişiyor. Ancak, erkenci mandalina dışında kalan tüm narenciye ürünleri, kışın yaşanan soğuk ve yazın aşırı sıcaklardan olumsuz etkilendi,” şeklinde bilgi verdi.

Doğan, iklim değişikliği nedeniyle portakalın veriminde yüzde 90’lık bir kayıp yaşandığını ifade etti. Geçen sene sıcak havalar nedeniyle verimin düştüğünü, bu yıl ise hava koşullarının daha da olumsuz olduğuna dikkat çekti. “Ürünlerimiz için devletimizden destek bekliyoruz,” dedi. Ayrıca, bazı soğuktan etkilenmeyen bahçelerde verimlerin biraz daha yüksek olduğunu vurguladı.