Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Adana’da Limon Hasadı Başladı: Mayer ve Enterdonat Cinsinde Fiyatlar Yükseldi

    Adana’da limon hasadı başladı. Rekoltenin düşük olması nedeniyle fiyatlar yükseldi. ‘Mayer’ cinsi limon, geçen yıl 1 TL iken şimdi 20-25 TL’den satılırken, ‘Enterdonat’ 30-35 TL’den alıcı buluyor. Berkant Balım, bu yıl 35 dönümlük arazisinden sadece 24 ton limon elde ettiklerini belirtti. İşçiler, düşük verim nedeniyle zorlu bir sezon geçiriyor.

    Adana'da limon hasadı başladı. Rekoltenin düşük olması nedeniyle fiyatlar yükseldi.

    Adana’da Limon Hasadı Başladı

    Adana’da limon hasat dönemi resmen başladı. Geçtiğimiz yıl bahçede 1 TL’ye satılan ‘Mayer’ cinsi limon bu yıl 20 TL’den, 5 TL’den alıcı bulan ‘Enterdonat’ cinsi ise 30-35 TL’den satılmakta.

    Kesim ve İhracat Tarihleri Belirlendi

    Turunçgiller Kesim ve İhracat Tarihleri Belirleme Komisyonu, 25 Eylül itibarıyla ‘Mayer’ ve ‘Enterdonat’ limon cinslerinin hasat edilmesine onay verince, Çukurova’daki limon bahçelerinde hasat çalışmaları başladı. Yurt içinden ve Avrupa’dan gelen talep doğrultusunda işçiler, bahçelerde ilk hasadı türkü eşliğinde gerçekleştirdiler. Üreticiler, bu yıl kış aylarında yaşanan don olaylarının ve çiçeklenme dönemindeki aşırı sıcakların meyve oluşumunu olumsuz etkilediğini belirtiyor. Düşük rekolte nedeniyle, geçen yıl 1 TL’den alıcı bulan ‘Mayer’ cinsi 20 TL’ye, 5 TL’den satılan ‘Enterdonat’ cinsi ise 30-35 TL’ye alıcı bulmaya başladı.

    Üretimde Düşüş ve Artan Fiyatlar

    35 dönümlük arazisiyle limon üretimi yapan Berkant Balım, “Normalde 100 ton civarında ürün alabiliyorduk ama bu yıl sadece 24 ton elde edebildik. Geçen yıl 3 bin ton ihracat yaparken, bu yıl bin tona ulaşabilirsek bu da başarı olacaktır. Rekolte kaybının çok fazla olduğunu vurgulamak gerek. Limon fiyatları dalında yüksek seyrederken, geçen yıl 1-2 TL’ye kadar düşen ‘Mayer’ bu yıl 20-25 TL, ‘Enterdonat’ ise 30-35 TL arasında alıcı buluyor. Özellikle Avrupa ülkeleri, özellikle Rusya ve Polonya’dan yoğun bir talep var. Fiyatların yükselmesi bekleniyor ancak, iş gücü ve gümrük masrafları da üreticilerin yükünü artırıyor” şeklinde konuştu.

    Hasat sırasında çalışarak ilk ürünleri toplayan işçiler ise, önceki yıllara kıyasla sezonun zorlu geçtiğini ifade ettiler. Bahçelerdeki işçilerden Hatice Duran, “Zorlu bir sezona girdik” dedi.