Adana Metro Projesinde Yürüyen Merdiven Sorunu Devam Ediyor
Adana’da 2009 yılında faaliyete geçen metro sistemi, 16 yılın ardından hala yürüyen merdiven zorlukları ile gündemde. Engelli ve yaşlı vatandaşların gündelik hayatını ciddi şekilde etkileyen bu durum, yürüyen merdiven mekanizmalarının yapılmaması nedeniyle yaşanıyor.
Proje Detayları ve Geçmişe Dönüş
Adana Metrosu, toplamda 533 milyon dolara mal olarak inşa edilmiş ve toplam uzunluğu 13.5 kilometreyi buluyor. İlk etabı 2009 yılında, ikinci etabı ise 2010 yılında işletmeye alınan metro güzergahında bir dizi alt geçit inşa edildi. Bu alt geçitlerin yapımı sırasında, merdivenlerin yanı sıra yürüyen merdiven yerleri de bırakılmasına rağmen, üzerinden geçen 16 yıla rağmen bu alanların boş kalması dikkat çekiyor. Şu ana kadar 4 farklı belediye başkanı değişmiş olmasına rağmen, yürüyen merdivenler hala faaliyete geçirilmedi.
Vatandaşların Tepkisi
Metro alt geçitlerini kullanan yaşlılar ve engelliler, yürüyen merdivenlerin eksik olmasının getirdiği zorluklardan şikayetçi. Bu konuda görüşlerini paylaşan vatandaşlar, “Metronun yeri mevcut ama kendisi yok. Neden yapılmadı? 16 yıl geçti, bir an önce tamamlanmasını istiyoruz.” şeklinde ifadelerde bulundular.
Yusuf Öztorun isimli bir metro kullanıcısı ise durumu şu şekilde özetledi: “Yeri var fakat yürüyen merdiven yok. Poşetlerimle birlikte merdivenlerden inip çıkmak zorundayım. Eğer yürüyen merdiven olsaydı her şey çok daha kolay olurdu. Şu anda asansör ile idare etmek zorundayım ama umarım bir an önce yapılır.”
Yeni Projeler ve İleriye Yönelik Planlamalar
Diğer taraftan, Adana Metrosu için planlanan 10,3 kilometre uzunluğundaki yeni projenin 2024 yılı yatırım programına alındığı belirtiliyor; ancak inşaat çalışmalarının henüz başlamadığı ifade ediliyor. Bu belirsizlik, vatandaşlarda bir dizi soru işareti yaratıyor ve yeni projelerin ne zaman hayata geçirileceği merak konusu.
Adana’da metro sisteminin gelişmesi ve vatandaşların yaşam kalitesinin artması için acil çözümlerin gerekliliği, her geçen yıl daha da belirginleşiyor.











































