Milletvekili Abdulbaki Erdoğmuş’tan Terörsüz Türkiye Mesajı
21. Dönem Diyarbakır Milletvekili Abdulbaki Erdoğmuş, terörsüz Türkiye süreciyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Erdoğmuş, bu sürecin, Türkiye’nin temel sorunlarına duyarlı bireyler olarak silahlı çatışmaların sona ermesi ve toplumsal barışın sağlanması adına tarihi bir fırsat olduğuna inandığını ifade etti.
Çatışmaların Bedeli ve Toplumsal İhtiyaçlar
Terör nedeniyle yaklaşık 50 yıldır süregelen çatışmaları ele alan Erdoğmuş, bu süreçte 80 bin insanın hayatını kaybettiğini ve milyonlarca kişinin mağdur olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu çatışmaların maliyetinin 2 trilyon doları aştığını, ülkenin maddi kaynaklarının büyük ölçüde tüketildiğini kaydetti. Bu bağlamda, toplumsal bir inanç ve kararlılığın, silahlı grupların silah bırakmasına zemin hazırladığını belirtti.
Erdoğmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 20 Ekim 2024’teki tarihi çağrısının, Abdullah Öcalan tarafından olumlu karşılanmasının, çatışmaların sona erdirilmesi için yeni bir ümit sunduğunu düşünüyor. Örgütün kendini feshetmesi ve silahlı mücadeleye son vermesi gerektiğini şart koşan Erdoğmuş, bunun kalıcı barışa giden en önemli adım olacağını ifade etti.
Barış İçin Acil Adımlar Gerekiyor
“Artık gözyaşları dökülmemeli, gençler geleceğini kaybetmemeli” diyen Erdoğmuş, şiddetin sona erdiği bir diyalog ortamı için toplumsal iradenin güçlü bir şekilde işlemesi gerektiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik değerlerle taçlandırılması gerektiğinin altını çizen Erdoğmuş, toplumsal barış için ortak bir sinerji oluşturulması çağrısında bulundu. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un öncülüğünde kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun çalışmalarının önemine değinen Erdoğmuş, bu sürecin TBMM’nin inisiyatifine bırakılması gerektiğine dikkat çekti.
Uzayan Süreç Provokasyonlara Açıklık Getiriyor
Sürecin uzamasının, uluslararası ve ulusal güçlerin provokasyonlarına zemin hazırlayabileceğini belirten Erdoğmuş, yasal ve anayasal düzenlemelerin bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. “Halkımızın beklentisi, hukuk ve eşitlik temelinde kalıcı bir barışın tesisidir” diyen Erdoğmuş, Türkiye’nin temel sorunlarına duyarlı olduklarını ve sürecin desteklenmesi gerekliliğine inandıklarını söyledi.
Toplumsal barış, demokrasi ve kardeşlik için herkesin sürece katkıda bulunmaya davet edildiği mesajını veren Erdoğmuş, bu topraklarda yaşayan her bireyin ortak geleceğinin barış, demokrasi ve kardeşlik içinde inşa edilmesi gerektiğini belirtti. “Yaraları sarmak ve geleceğe umut bırakmak için aklıselim, sorumluluk ve cesaretle hareket etmeliyiz” ifadelerini kullanan Erdoğmuş, kamuoyuna bu konudaki duyarlılığını iletti.