ABD yönetimi, Ukrayna ile önemli bir Değerli Madenler Anlaşması’nın imzalandığını duyurdu. Bu anlaşmayı “tarihi” olarak nitelendiren ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, anlaşmanın, eski Başkan Trump döneminin uzun vadeli hedefinin özgür, bağımsız ve refah içinde bir Ukrayna’nın sağlanması için bir barış süreci oluşturmak olduğunu öne sürdü.
Uzun süredir beklenen bu anlaşmanın nihayet imzalanmasıyla, ABD Hazine Bakanlığı, Ukrayna’nın değerli kaynaklarına erişimi sağlayacak bir yatırım fonunun kurulması için gerekli adımların atıldığını bildirdi. Anlaşma, Washington’da Bessent ve Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Svyrydenko tarafından imzalandı. Açıklamada, bu ekonomik iş birliğinin her iki ülkeye getireceği faydalar vurgulanarak, “ABD halkının Ukrayna’nın savunmasına sağladığı destek doğrultusunda, birlikte çalışmak ve yatırım yapmak için bir ortaklık kurulmuştur. Bu işbirliği, Ukrayna’nın ekonomik yeniden kalkınmasına katkıda bulunacaktır” ifadelerine yer verildi.
Bessent, anlaşmayı imzaladığı için Başkan Trump’a teşekkür ederek, “Başkan Trump’ın barış çabaları sayesinde bu tarihi anlaşmayı yapabilmekten mutluluk duyuyoruz” dedi. Bessent, ayrıca “ABD, bu anlamda Rusya’nın Ukrayna’daki durumuna dair net bir duruş sergilemektedir” diyerek, savaşın sona ermesi konusundaki kararlılıklarını yineledi. “Rusya’nın savaş raporlarına destek veren hiçbir aktör, Ukrayna’nın yeniden inşasına katkı sağlayamayacaktır” ifadelerinde bulundu.
Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Svyrydenko, ABD ile birlikte kurulacak olan yatırım fonunun küresel yatırımları çekme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Anlaşmanın iki ülke için de yararlı olduğunu ifade eden Svyrydenko, bu iş birliğinin Ukrayna’nın başarısını sağlamada önemli bir adım olacağını kaydetti.
Bununla birlikte, 18 Nisan’da önceki bir mutabakat zaptıyla başlayan süreçte, tarafların 26 Nisan’a kadar görüşmeleri tamamlayarak resmi bir anlaşma imzalamayı planladıkları bildirildi. Ukrayna kaynakları, hükümetin bu anlaşma için son aşamaya geldiğini bildirdi.