ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’dan Gazze Şeridi Açıklamaları
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Gazze Şeridi’ne gönderilecek uluslararası barış gücüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin bu güce katılımı ile ilgili bir soruya Rubio, “Henüz bu gücü oluşturmadık, çalışmalar devam etmekte. Oluşturulacak bu güç, İsrail’in kendini güvende hissedeceği personel ve ülkelerden oluşmalıdır.” yanıtını verdi.
Rubio, İsrail’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında, ABD Sivil-Askeri Koordinasyon Merkezi’nde gazetecilere konuştu. Gazze Şeridi’ndeki ateşkesin korunması, insani yardımın ulaştırılması ve güvenlik sağlama amacıyla uluslararası bir barış gücü kurma süreçlerinin devam ettiğini belirtti. Bakan, “Bu süreç, personel ve kaynak sağlamayı öneren devletleri bir araya getirerek, uluslararası bir yetkiyle yasal zeminin oluşturulmasını da içermektedir.” açıklamasında bulundu.
İnsani Yardım ve Güvenlik İçin Çalışmalar Devam Ediyor
Rubio, Gazze’de güvenliğin sağlanması amacıyla mevcut süreçlerin tamamlanmasının önemine dikkat çekerek, “Ateşkesin sürmesi, insanların ihtiyaç duyduğu yardımların sorunsuz bir şekilde ulaştırılması ve istikrar güçlerinin en kısa zamanda devreye girmesi büyük önem arz ediyor.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin barış gücüne katılımı ile ilgili sorulara yanıt veren Rubio, “Henüz bir güç oluşturmadığımızdan çalışmalar sürüyor. Birçok ülke katılmayı teklif etti, ancak bu gücün yapısının İsrail için güvenilir olması gerektiğini unutmamalıyız.” diye vurguladı.
İsrail’in Güvenliği ve Uluslararası İşbirliği
İsrailli bir gazetecinin “İsrail’in askeri kararları Washington’da mı alınıyor?” sorusunu yanıtlayan Rubio, ABD’nin İsrail’in güvenliğine katkılarının ortada olduğunu belirtti. “Başkan, kriz döneminde İran’a karşı tarihi bir adım attı ve bu ortaklık her daim devam edecek.” şeklinde konuştu.
Rubio, planın, Gazze’nin silahlardan arındırılmasını öngördüğüne vurgu yaparak, “Hamas silah bırakmayı reddederse, bu anlaşmanın ihlali anlamına gelir.” dedi. Uzun vadede, barışın kalıcı olması gerektiğinin altını çizerken, “B planı yok. Bu anlaşma en iyi ve tek plandır.” dedi.
Hamas ve Gelecekteki Adımlar
Rubio, Hamas’ın gelecekteki rolü hakkında ise kesin bir yaklaşım sergileyerek, “Bu plana katılan tüm ülkeler, Hamas’ın yönetimden dışlanması gerektiği konusunda mutabık kaldı. Şu anda ateşkesi sürdürme ve insani yardım akışını sağlama aşamasındayız.” ifadelerine yer verdi.
Barış planındaki her aşamanın gerçekleştirilmesinin zaman ve emek alacağını belirten Rubio, “Kaydedilen ilerlemenin tarihi nitelikte olduğunu” söyledi ve ABD’nin planı hayata geçirme konusunda kararlılığını vurguladı.
BM ve UNRWA’nın Rolü
BM Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile ilgili sorulara cevap veren Rubio, “UNRWA bu süreçte bir rol üstlenmeyecek. Dünyadaki diğer insani yardım kuruluşları ile iş birliği yapmaya hazırız ama UNRWA ile değil.” dedi.
Son olarak Batı Şeria’nın ilhakı hakkındaki değerlendirmesine de değinen Rubio, bu durumun süreci tehdit edeceğine dikkat çekerek, “Eğer ilhak gerçekleşirse pek çok ülke sürece katılmaktan vazgeçebilir.” dedi.
TEL AVİV (İHA) – ABD DIŞİŞLERİ BAKANI MARCO RUBİO, GAZZE ŞERİDİ’NE KONUŞLANDIRILACAK ULUSLARARASI BARIŞ GÜCÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMASINDA, TÜRKİYE’NİN KATILIMINA İLİŞKİN BİR SORUYA, “HENÜZ BU GÜCÜ OLUŞTURMADIK, ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR. BU GÜCÜN İSRAİL’İN KENDİNİ RAHAT HİSSEDECEĞİ PERSONELLERDEN VE ÜLKELERDEN OLUŞMASI GEREKECEK” CEVABINI VERDİ.
TEL AVİV (İHA) – ABD DIŞİŞLERİ BAKANI MARCO RUBİO, GAZZE ŞERİDİ’NE KONUŞLANDIRILACAK ULUSLARARASI BARIŞ GÜCÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMASINDA, TÜRKİYE’NİN KATILIMINA İLİŞKİN BİR SORUYA, “HENÜZ BU GÜCÜ OLUŞTURMADIK, ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR. BU GÜCÜN İSRAİL’İN KENDİNİ RAHAT HİSSEDECEĞİ PERSONELLERDEN VE ÜLKELERDEN OLUŞMASI GEREKECEK” CEVABINI VERDİ.
ÜMRANİYESPOR TEKNİK DİREKTÖRÜ BÜLENT BÖLÜKBAŞI




