Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ABD’den Kuzey Kore ve Myanmar’a Yaptırımlar: Silah Ticareti Ağına Darbe

    ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore’nin nükleer programını destekleyen 2 Kuzey Koreli ve 3 Myanmar vatandaşı ile 1 Myanmar şirketine yaptırım uyguladı. Yaptırımlar, Kuzey Kore’nin askeri rejim ile silah ticaretini kolaylaştıran ağını hedef alıyor. John K. Hurley, bu programların ABD’ye tehdit oluşturduğunu vurguladı.

    Bu haberin fotoğrafı yok

    ABD, Kuzey Kore ve Myanmar’a Yaptırım Kararı Aldı

    ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik silah programlarını finanse eden iki Kuzey Koreli ve üç Myanmar vatandaşı ile bir Myanmar şirketine yaptırım uygulama kararı aldı. Bu son yaptırımların, Kuzey Kore ile Myanmar’daki askeri yönetim arasındaki silah ticaretinin önemli bir kısmını hedef aldığı ifade edildi.

    Yaptırımların Detayları

    Washington yönetimi, Kuzey Kore’nin “nükleer silahlardan vazgeçmeyeceği” yönündeki açıklamalarının ardından harekete geçti. Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik programlarının finansmanında yardımcı olan iki Kuzey Koreli ve üç Myanmar vatandaşı ile bir Myanmar şirketine yaptırım uygulanacağı belirtildi. Yaptırım listesinde yer alan Kuzey Koreli şahısların, Pyongyang yönetiminin önemli silah ihracatçılarından biri olan Kore Madencilik Geliştirme Ticaret Kurumu’nun (KOMID) Pekin ofisinde çalıştığı aktarılırken, ayrıca Kuzey Kore’nin askeri istihbarat teşkilatı olan Genel Keşif Bürosu’ndan (RGB) bir temsilcinin de adının geçtiği bildirildi.

    Bununla birlikte, Myanmar ordusuna silah tedarik eden “Royal Shune Lei Company Ltd.” adlı şirket ile bu şirketin CEO’su Tin Myo Aung ve çalışanları Kyaw Thu Myo Myint ile Aung Ko Ko Oo da yaptırım listesine dahil edildi. Myanmar ordusunun 1 Şubat 2021’de gerçekleştirdiği darbe sonrası birçok sivilin hayatını kaybettiği hatırlatılarak, bu yaptırımların Kuzey Kore ile Myanmar’daki askeri rejim arasındaki silah ticaretini etkileyen kritik bir ağı hedef aldığı vurgulandı. Yaptırımlar çerçevesinde, söz konusu şirket ve kişilerin varlıkları dondurulacak ve ticaret kısıtlamaları uygulanacak.

    Tehdit ve Zayıflatma Mesajı

    ABD Hazine Bakanlığı’nın Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı John K. Hurley, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Pyongyang’ın nükleer ve balistik füze programlarının ABD ile müttefikleri için “doğrudan bir tehdit” oluşturduğunu belirtti. Hurley, Hazine Bakanlığı olarak bu programların devamını sağlayan finansal birimleri zayıflatmaya devam edeceklerini ifade etti.

    Kuzey Kore’nin Nükleer Silah Resti

    Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD ile şartlı müzakerelere açık olduğunu belirterek, “Eğer ABD nükleer silahsızlanma konusunda içi boş bir takıntıdan vazgeçer ve mevcut gerçekleri kabul ederse, Kuzey Kore ile barış içinde yaşamak istemesi için masaya oturmaları için hiçbir engel kalmaz” ifadelerini kullanmıştı. ABD ve müttefiklerinden gelen nükleer silahsızlanma çağrılarına sert yanıt veren Kim, “Yüz yıl boyunca bu taleplerde bulunsalar bile, nükleer silahlara sahip olduğumuz gerçeği asla değişmeyecek. Nükleer silahlarımızdan vazgeçmeyeceğiz” diyerek açık bir duruş sergiledi.