Türkiye-Endonezya Dışişleri ve Savunma Bakanları Toplantısı Ankara’da Gerçekleşti

Editör
5 Dakika Okuma
Türkiye-Endonezya Dışişleri ve Savunma Bakanları Toplantısı Ankara’da Gerçekleşti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Terörle mücadelenin en iyi şekilde devam etmesi gerekiyor. SDG’nin de 10 Mart mutabakatına uyup bir an önce üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesini bekliyoruz” dedi.

Türkiye ile Endonezya arasında gerçekleştirilen “Türkiye-Endonezya Dışişleri ve Savunma Bakanları Ortak Toplantısı” Ankara’da yapıldı. Toplantı sonrası Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Endonezya Dışişleri Bakanı Sugiono, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin açıklamalar yaptı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, toplantıya Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Genelkurmay Başkanı’nın da katıldığını ifade ederek, Türkiye ile Endonezya arasındaki ilişkilerin liderlerin güçlü iradesi doğrultusunda stratejik bir boyutta ele alındığını aktardı. Fidan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kapsamında alınan kararların takip edildiğini belirtti.

“Asya’daki ülkelerle ve bölgesel kuruluşlarla iş birliğimizi karşılıklı fayda temelinde güçlendirmeye devam ediyoruz”

İkili ticaret hacmini 10 milyar dolar seviyesine çıkarmakta kararlı olduklarını vurgulayan Bakan Fidan, “Müteahhitlik, enerji, sağlık ve helal gıda alanlarında stratejik iş birliğimizi derinleştirmeyi hedefliyoruz. Gündemimizin önemli konularından biri de çok taraflı platformlardaki iş birliğimiz oluşturdu. İİT, G20 ve D8 gibi platformlarda birlikte hareket etmeye devam edeceğiz. Türkiye olarak, Asya Pasifik’e yönelik bütüncül misyonumuzun çerçevesini Yeniden Asya girişimizle belirliyoruz. Bu doğrultuda Asya’daki ülkelerle ve bölgesel kuruluşlarla iş birliğimizi karşılıklı fayda temelinde güçlendirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Çok taraflı platformların da gündemde önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Bakan Fidan, “İİT, G20 ve D8 gibi platformlarda Endonezya’yla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Gazze konusuna da değinen Fidan, Türkiye ve Endonezya’nın İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi tarafından oluşturulan temas grubunda birlikte yer aldığını hatırlatarak, son iki yılda Gazze konusunda yakın ve etkin bir iş birliği yürütüldüğünü ifade etti. Fidan, “İslam ülkeleri kendi bölgelerine ait sorunlarıyla ilgili konular üzerinde gerekli inisiyatifi, cesareti, çabayı ve samimiyeti gösterebilirlerse gerçekten mesafe kaydedebiliyorlar. Bunun örneğini gördük. Bunu başka yerlerde de tekrar etmemiz lazım. Gazze’yle ilgili atılacak adımların neler olduğu konusunu tekrar tartıştık. Miami’de katıldığım toplantıyla ilgili kendilerine bilgi verdik. Bu konudaki yakın koordinasyonumuz devam etmekte. Diğer taraftan özellikle Yemen, Somali, Sudan ve Suriye’deki olaylarla ilgili de görüş alışverişinde bulunduk” diye konuştu.

“SDG’nin bir an önce üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesini bekliyoruz”

Suriye’deki gelişmelerin de dikkatle takip edildiğini aktaran Bakan Fidan, “Suriye Dışişleri Bakanı’yla bir görüşmemiz oldu. Son aşamada nereye geldik? Ne yapıldı? Bunları yakından izliyoruz. Suriye’de kamu düzeninin sağlanması halkın refahı ve huzuru açısından son derece önemlidir. Terörle mücadelenin en iyi şekilde devam etmesi gerekiyor. SDG’nin de 10 Mart mutabakatına uyup bir an önce üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesini bekliyoruz” dedi.

“Endonezya’nın somut bir Asya-Türkiye ekonomi alanında çok büyük bir hevesi var”

Endonezya Dışişleri Bakanı Sugiono, Endonezya’nın bu yıl D8 dönem başkanlığını üstleneceğini belirterek, D8’i daha somut ekonomik iş birliklerinin geliştirileceği bir platform haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Türk heyetini Jakarta’da düzenlenecek zirvede görmek istediklerini kaydetti.

Sugiono, ayrıca Türkiye’nin ASEAN için diyalog ortağı olma hedefini Endonezya’nın tamamen desteklediğini belirterek, “Endonezya’nın da somut bir Asya-Türkiye iş birliğini görmek konusunda özellikle ekonomi alanında çok büyük bir heves ve isteği var” şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de toplantıda savunma, güvenlik, savunma sanayi ve küresel güvenlik iş birliği konularının kapsamlı bir şekilde ele alındığını söyledi. Güler, uluslararası güvenlik ortamının giderek daha karmaşık hale geldiğine dikkat çekerek, küresel barış ve istikrarın ancak yakın diyalog ve çok taraflı mekanizmaların güçlendirilmesiyle sağlanabileceğini ifade etti.

Savunma ve savunma sanayi alanındaki mevcut iş birliğinin somut projeler ve uzun vadeli ortaklıklarla ileri taşınması konusunda mutabık kalındığını belirten Güler, “Türkiye ve Endonezya arasında gün geçtikçe derinleşen ve zenginleşen iş birliği, savunma, askeri ve güvenlik konuları dahil olmak üzere geniş bir yelpazeye sahip olup iki ülkenin ortak yarar ve beklentilerine hizmet edecek bir nitelik taşımaktadır. Ayrıca söz konusu yakın iş birliği, aynı zamanda bölgesel ve küresel barış ve istikrara da katkı sağlayacaktır” dedi.

“Suriye’nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz”

Suriye’de yaşanan son gelişmelere de değinen Güler, Halep’te terör örgütlerine karşı başlatılan operasyonun memnuniyetle karşılandığını belirterek, “Suriye’nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak gördüğümüzü, tek devlet tek ordu ilkesi doğrultusunda Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğü temelinde terör örgütleriyle mücadelesine destek verdiğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin ise savunma alanında kısa süre içinde bir çalışma grubu kurulacağını ve bu grubun Türkiye ya da Endonezya’da faaliyetlerine başlayacağını açıkladı. Savunma sanayinde ileri teknoloji iş birlikleri yapılacağını belirten Sjamsoeddin, savaş uçağı teknolojilerinin de bu kapsamda yer alacağını ifade ederek, iş birliğini en kısa sürede başlatmak istediklerini kaydetti.

İhlas Haber Ajansı

Bu Makaleyi Paylaş