Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Fuat Oktay: Savaşın Karadeniz’i Tehdit Etmesi Kabul Edilemez

    TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, ABD’nin Ukrayna-Rusya için önerdiği barış planına Ukrayna ve Avrupa’nın karşı çıktığını belirtti. Ayrıca Gazze’deki barış sürecine dair endişeleri dile getirerek, İsrail’in ihlallerini kınadı. Suriye’nin toprak bütünlüğüne vurgu yaparak, dış müdahalelere karşı olduklarını açıkladı.

    Bu haberin fotoğrafı yok

    TBMM Dışişleri Komisyonu’ndan Ukrayna-Rusya İlişkilerine Dikkat Çekildi

    TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, 28 maddelik bir belgenin ABD Başkanı Trump tarafından geçtiğimiz ay Ukrayna ve Rusya’ya iletildiğini açıkladı. Oktay, bu önerinin detaylarının kamuoyu tarafından bilindiğine de vurgu yaparak, Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin bu öneriye karşı çıktığını belirtti. Ayrıca, Ukrayna ve Rusya liderlerinin konuyla ilgili ABD’li yetkililerle müzakerelerine devam ettiğini kaydetti.

    Oktay, komisyon toplantısında yaptığı konuşmada, “Ukrayna’daki çatışma devam ederken bazı barış girişimlerinin ortaya çıktığını görmekteyiz. Özellikle Karadeniz’de savaşın sivil taşımacılığa yansıması ciddi bir kaygı kaynağı. Ülkemizin münhasır ekonomik bölgesine bu çatışmaların sıçraması kesinlikle kabul edilemez. Bu durum, kıyıdaş ülkeler için büyük bir deniz trafiği tehlikesi doğuruyor ve can güvenliğini tehdit ediyor” dedi.

    Türkiye’nin Ara Buluculuk Çabaları Devam Ediyor

    Bölgedeki çatışmaların sona ermesi için Türkiye’nin aktif rol oynadığını ifade eden Oktay, “Karadeniz’in herkes için barış alanı olarak kalması elzemdir. Savaşan tarafları masada buluşturarak iki ülkenin de kabul edebileceği bir ateşkes sağlamak amacıyla çabalarımız sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin son ziyareti ve Cumhurbaşkanımızın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı telefon görüşmeleri bu çerçevede çok değerlidir. İstanbul sürecine destek vermek ve diplomatik çabaları güçlendirmek adına parlamenter diplomasiye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

    Gazze’deki Durum ve Barış Planı Üzerine Açıklamalar

    Oktay, Gazze’de imzalanan 20 maddelik Barış Planı’nın önemine de değindi. “Bu plan, BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylandı ve kalıcı barış için bir fırsat oluşturmasını umuyoruz. Ancak, ateşkes ilan edilmiş olmasına rağmen İsrail’in saldırılarına devam ettiğini görmekteyiz. Ayrıca, insani yardımların girişine kısıtlama getirilmesi ve Gazze’deki insani durumun kötüleşmesi kabul edilemez” dedi. Oktay, İsrail’in bölgedeki Filistinlilere yönelik saldırı ve hak ihlallerinin de devam ettiğini belirtti.

    Suriye’deki Gelişmeler ve Türkiye’nin Duruşu

    Suriye konusunda da açıklamalarda bulunan Oktay, bu ülkenin toprak bütünlüğünü korumanın önemine vurgu yaptı. “Suriye’nin birliğini koruması, istikrarlı bir komşu olarak varlığını sürdürmesi gerekiyor. Şam yönetimini bu yönde desteklemeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye Devlet Başkanı’na ilişkin aldığı kararların önemine dikkat çekti. Oktay, “Bölgedeki uluslararası hukukun ihlali ve saldırıların durdurulması gerekliliği, güvenliğin sağlanması için zaruridir” dedi.