ODTÜ’den Yenilikçi Bir Girişim: 70’inci Yıl Girişim Sermayesi Yatırım Fonu
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, üniversite bünyesinde oluşturulan ‘ODTÜ 70’inci Yıl Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun hedeflerini açıkladı. Yozgatlıgil, “Amacımız, dünyadaki en prestijli 100 üniversite arasında yer almak. Türkiye’de ilk kez 1 milyar doları aşan bir fon oluşturmak suretiyle ODTÜ kaynaklı teknolojilerin gelişimini desteklemek ve topluma fayda sağlamak istiyoruz. Önemli hedeflerimizden biri de Türk unicornlarının ortaya çıkmasına yardımcı olmaktır” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin İlk Üniversite Endowment Fonu
ODTÜ 70’inci Yıl Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, üniversite bünyesinde kurulan ilk endowment fonu olma özelliği taşıyor. Fon, Türkiye İş Bankası’nın iştiraki olan Maxis tarafından yönetilmektedir. Rektör Yozgatlıgil, “Bu Türkiye’deki ilk üniversite endowment fonu. ODTÜ’nün 70’inci yaşını kutladığımız bu dönemde 100 milyon dolarlık bir fon oluşturmayı planlıyoruz. Bu fon, ODTÜ’den doğan teknolojilere yönelik önemli yatırımlar yapacak. 100 milyon dolarlık bu yatırım, ODTÜ ekosistemindeki derin teknoloji şirketleri için gerekli girişim sermayesini sağlayacak” dedi.
Finansal Güç ve Büyüme Hedefi
Prof. Dr. Yozgatlıgil, bu fonun büyüme potansiyelini de vurgulayarak, “Bu şirketlerin büyümesi ve elde edilecek çıkışlarla, bu fonu daha da genişleteceğiz. ODTÜ olarak gayemiz, dünyanın en iyi 100 üniversitesi içerisinde yer almak. Ancak bu başarı, güçlü bir finansal yapıya sahip olmayı gerektiriyor. Örneğin Harvard Üniversitesi’nin 50 milyar dolarlık bir endowment fonu bulunuyor. Biz de hızla büyüyen bir fonla ODTÜ kaynaklı teknolojilerin gelişimini teşvik edeceğiz” ifadelerini kullandı.
ODTÜ Ailesine Yatırım Çağrısı
Rektör Yozgatlıgil, ODTÜ ailesini bu fonu desteklemeye ve 70’inci yılında ortak olarak yatırımcı olmaya çağırdı. “ODTÜ’yü dünya çapındaki en önde gelen üniversitelerin arasında yerleştirmek istiyoruz. Türkiye’nin derin teknoloji ihracatına ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacındayız. Bunun yanı sıra Türk unicornlarının çıkmasını sağlamak, bu fonun önemli hedeflerinden biri. Tüm ODTÜ ailesini, bu girişimi desteklemeye ve 70’inci yılımızda bu fona yatırımcı olmaya davet ediyorum” dedi.


