Konya’da Bilim ve Teknoloji Araştırmaları İçin Yeni Bir Merkez: BİTAM
Konya’daki Necmettin Erbakan Üniversitesi, bilimsel araştırmaların yönlendirileceği Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (BİTAM) kurarak önemli bir adım attı.
Bilimsel Çalışmalara Destek Veriyor
BİTAM, üniversitenin bilimsel etkinliklerinin kalitesini ve sayısını artırmayı hedefliyor. Kamu ve özel sektörle iş birliği yaparak, farklı alanlarda disiplinler arası bilimsel ve teknolojik projelerin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Merkez, aynı zamanda mevcut teknoloji ile uyumlu cihazları güncellemeyi, geliştirmeyi ve fen, mühendislik ile sağlık bilimleri alanlarında yüksek lisans, doktora ve AR-GE çalışmalarına altyapı sağlayarak, yenilikçi araştırmalar gerçekleştirmeyi hedefliyor. BİTAM’ın kurulmasıyla beraber, ulusal ve uluslararası düzeyde projelerin hayata geçirilmesi de planlanıyor.
Dünya Çapında Projeler Yürütülüyor
Merkez Müdürü Doç. Dr. Fatih Erci, BİTAM’ın 2015 yılında TBMM tarafından resmileştirilen yönetmelikle kurulduğunu ifade ederek, “Merkezimiz, zamanla hızlı bir şekilde büyüyüp, Türkiye’nin önde gelen araştırma merkezlerinden biri hâline geldi. Farklı disiplinlerde yapılan analizler, 5 farklı tematik laboratuvar sayesinde gerçekleştiriliyor” dedi. Ayrıca, BİTAM’ın Konya ve ülke çapında sanayiye çeşitli analiz hizmetleri sunduğunu vurguladı.
2020 sonrası hızla gelişen BİTAM, Avrupa Birliği projeleri, TÜBİTAK, TÜSEP projeleri gibi birçok önemli faaliyete imza attığını belirten Erci, mekanik laboratuvarın bölgede tek akredite laboratuvar olduğunu ifade etti.
Gelişmiş Cihazlarla Analiz Hizmetleri
Mekanik Laboratuvarı hakkında bilgi veren Arş. Gör. Dr. Muhammed İhsan Özgün, “TÜRKAK akreditasyonu kapsamında sonuçlar verebiliyoruz ve Konya sanayisi ile üniversitenin akademik çalışmalarında yapılması gereken testleri burada gerçekleştiriyoruz” dedi.
Arş. Gör. Büşra Büyükateş Çelebi ise, “Son dönemde geliştirdiğimiz yeni sistem ile dünyadaki mikroplastik sorununa yönelik analiz ve tanımlama yöntemleri üzerinde çalışmalara başladık,” diye konuştu. Ayrıca, BİTAM Araştırmacılarından Dr. Ümmü Özgün, üniversitede sayılı olan bir cihazın geliştirildiğini ve analizlerin yapılmaya başladığını belirtti. Dr. Fatih Emre Ediz de, laboratuvar cihazları ile ilgili sıvılar üzerinde gerçekleştirdikleri projelerden bahsetti.
Bu gelişmeler, BİTAM’ın sadece Konya değil, tüm Türkiye için bilimsel araştırmalar açısından ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
OSMANİYE’DE DEAŞ OPERASYONU
OSMANİYE’DE DEAŞ OPERASYONU
OSMANİYE’DE DEAŞ OPERASYONU
OSMANİYE’DE DEAŞ OPERASYONU






