Türkiye’nin Eğitimi Yurtdışında Güçleniyor
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yurtdışında eğitim politikaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ankara’da düzenlenen Yurtdışı Teşkilatında Görevlendirilecek Öğretmen ve Okutman Bilgilendirme Toplantısı’na katılan Bakan Tekin, muhalefetten gelen eleştirilere yanıt vererek, “Eğer muhalefetin görüşlerine bakarsak, hiçbir adım atmamamız gerekirdi. Ancak dünyanın dört bir yanında yer almamız şart.” şeklinde konuştu.
Öğrenci Sayısında Önemli Gelişmeler
Bakan Tekin, 20 yıl önceki Türkiye ile günümüzdeki durumu karşılaştırarak, derslik başına düşen öğrenci sayısının önemli ölçüde azaldığını vurguladı. “Bugün derslik başına öğrenci sayısı 20’li rakamlara düştü. Ayrıca, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 16-18 arasında değişiyor” dedi. Tekin, Türkiye genelinde 650 bin dersliğin internet erişimine kavuştuğunu ve tüm dersliklerde etkileşimli tahtaların bulunduğunu belirtti.
Uluslararası Eğitimde Türkiye’nin Başarısı
2024 TIMSS skorlarına atıfta bulunan Bakan, Türkiye’nin matematik ve fen bilimlerinde Avrupa’daki en iyi ülke olduğunu ifade etti. “Eğitimde elde edilen başarılara, öğretmenlerimizin katkısı çok büyük. Cumhurbaşkanımız eğitimi her zaman öncelik olarak gördü.” diyen Tekin, bu başarıları siyaset olarak değil, eğitim alanında bir kazanım olarak gördüklerini söyledi.
Yurtdışındaki Okul Sayısının Artması Hedefleniyor
Yurtdışında Türk bayrağını gururla temsil eden eğitim kurumlarının artırılması gerektiğinin altını çizen Tekin, “İlk aşamada yurtdışında görev yapan öğretmen sayısını iki bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu sayede, Türkiye’deki eğitim seviyesini uluslararası düzeyde tanıtmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Arenada Eğitim Hizmetinin Yaygınlaştırılması
Türkiye Maarif Vakfı çatısı altında yurtdışında 452 okul bulunduğunu söyleyen Tekin, bu okullar sayesinde 10.000’den fazla personelin eğitim vermekte olduğunu aktardı. “Almanya’dan Afrika’daki çeşitli ülkelere kadar geniş bir yelpazede eğitim hizmeti sunuyoruz. Ancak muhalefet sürekli eleştiriyor. Bizim orada bulunmamız son derece önemli.” diyerek, uluslararası eğitim politikalarının devam edeceğini belirtti. Bu süreçte Türkiye’nin eğitim dünyasındaki yerini sağlamlaştırmanın öncelikli hedef olduğunu ifade etti.