Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Kahramanmaraş’ta 75 Yaşındaki Usta, 60 Yıldır El İşçiliğiyle Bıçak Yapıyor

    Kahramanmaraş’ta 75 yaşındaki bıçak ustası Hasan Tandoğdu, 60 yıldır babasından öğrendiği mesleği sürdürüyor. Divanlı Mahallesi’ndeki dükkânında el işçiliğiyle koç boynuzu bıçakları üreten Tandoğdu, bu geleneği oğullarıyla devam ettirdiğini belirtti. Çocuklarını da bu mesleğe yönlendiren usta, çalışmaya ömrü yetince devam edeceğini vurguladı.

    Bu haberin fotoğrafı yok

    Kahramanmaraş’ın Geleneksel Bıçak Ustası: Hasan Tandoğdu

    Kahramanmaraş’ta, 75 yaşındaki bıçak ustası Hasan Tandoğdu, 60 yıldan fazla bir süredir babasından aldığı bilgi ve tecrübeyle en kaliteli bıçakları el emeğiyle üretmeye devam ediyor.

    Mesleğinin Başlangıcı

    Merkeze bağlı Dulkadiroğlu ilçesinin Divanlı Mahallesi’nde 15 yaşında bıçakçılığa adım atan Tandoğdu, hala aktif olarak bu mesleği icra ediyor. Tarihi Kapalı Çarşı içindeki atölyesinde, ustalıkla yaptığı koç boynuzu bıçaklarıyla bıçakçılık geleneklerini yaşatmayı sürdürüyor. Bugün hem babadan hem de oğlundan büyük bir destek alarak mesleğini sürdürmekte olan Tandoğdu, 60 yılı aşkın deneyimi ile şehrin en kıdemli ustalarından biri.

    Usta ile Genç Ustaların İlişkisi

    Hasan Tandoğdu, kariyerinin başlangıcından günümüze kadar başında geçenleri ise şu şekilde aktarıyor: “Bu işe babamla 15 yaşında başladık. Çocukken birlikte çalışarak zamana yaydık. Zamanla abilerimle bir araya gelip kendi iş yerimizi açtık. O günden bu yana ailece bu mesleği sürdürüyoruz.”

    “Mesleğe gönül verdiğimiz sürece çalışanların devam etmesini umuyoruz,” diye de ekleyen Tandoğdu, “60 yıldır bu işin içindeyiz. Çocuklarımıza bıçakçılığı öneriyoruz ve onların bu işi sürdüreceğine inanıyoruz. Zira sevdikleri bir meslek her daim tatlı gelir. Zorunlu eğitim programlarının ardından çocukların çıraklık dönemine katılamaması ise bizi zor duruma soktu. Şu an elimizden geleni yapıyor; eş, dost ve aile bireyleriyle birlikte işimizi yürütüyoruz.”

    El Sanatlarının Önemi

    Son olarak, “Tüm ürettiklerimiz el yapımı. Seçtiğimiz kemiklerden bıçaklar oluşturuyoruz, çeliği ocakta döverek şekil veriyoruz. Koç modeli bıçaklarımız, keskin ağızlarıyla yerel halkın sıkça tercih ettiği bir üründür” diyerek sözlerini tamamladı.

    Kahramanmaraş’ın kültürel mirası olan bıçak yapımı, Hasan Tandoğdu gibi ustalar sayesinde yaşatılmaya devam ediyor.