Yaz Aylarında Çocuk Sağlığını Tehdit Eden Riskler
Yaz aylarında artan sıcaklık ve dış ortamda geçirilen sürenin uzamasıyla birlikte çocuklarda sıcak çarpması, enfeksiyon ve travma gibi sağlık sorunları sıklaşıyor. Uzmanlar, ebeveynleri bu dönemde daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Sık Görülen Yaz Hastalıkları
Yaz aylarında çocuklarda sıcak çarpması, mide, bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, böcek ısırıkları, kulak iltihapları ve travma riskine karşı ebeveynleri dikkatli olmaları konusunda uyaran uzmanlar, güneşe korunmasız çıkmanın, kirli gıda ve su tüketiminin, hijyen eksikliğinin ve açık alanlardaki dikkatsizliklerin bu hastalıkları tetiklediğine dikkat çekti. Uzmanlar, çocukların düzenli takibi ve koruyucu önlemlerin artırılması gerektiğini belirtti.
Sıcak Çarpması ve Enfeksiyonlar
Çocukluk çağında yaz hastalıklarının çeşitli sınıflar altında değerlendirilebildiğini belirten Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç, “Burada yaz mevsiminin getirdiği özellikler dikkate alınmalı. Çocukların yaz mevsiminde okullarının tatil olması, nispeten daha fazla sıcağa ve ısı enerjisine maruz kalmaları, daha açık kıyafetler giymeleri sebebiyle hastalıklar çeşitlenebilmektedir. Burada en birinci olarak aklımıza gelmesi gereken hastalık sıcak çarpması. Güneşin enerjisini yüksek yoğunlukla hissettiğimiz zaman dilimlerinde sıcak çarpmalarıyla daha fazla karşılaşabiliyoruz. Özellikle de küçük çocukların sıcak çarpmalarından daha fazla etkilendiğini söylemek mümkün” dedi.
Hijyen ve Beslenmenin Önemi
Güneşin dik açıyla geldiği zaman dilimlerinde çocukların korunaksız, uzun süreler güneş ışığına maruz kalması veya güneş ışığı altındayken yüksek aktiviteler göstermesi, oyunlar oynaması gibi sebeplerin sıcak çarpmasına yol açabildiğini söyleyen Doç. Dr. Kılıç, “Mide ve bağırsak enfeksiyonları yine bu dönemde daha fazla görülür. Hem hastalıkların tabiatı gereği hem de bu dönemde çocukların evden daha çok dışarıda zaman geçiriyor olmaları, hijyen kurallarına yeteri kadar riayet edilememesine ve çocukların bir şekilde fekal-oral yol dediğimiz bulaş yoluyla kirlenmiş gıdaları ve suları daha fazla tüketme ihtimali ile ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.
Travmalar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Böcek ısırıklarının, böceklerin yaz mevsiminde biraz daha fazla popülasyonunun artması ve çocukların daha çok dışarıda zaman geçirerek böceklerle daha yakın temas halinde bulunma ihtimaline karşı görülebildiğini ifade eden Kılıç, ebeveynlerin çocukların vücutlarını her gün yakından izlemesi ve böcek ısırığı durumlarında sağlık kuruluşlarına başvurmasının önemini vurguladı. Kulak enfeksiyonlarının yaz aylarında daha sık görüldüğünü belirten uzman, bu dönemde çocukların havuzlara ve denizlere girerken dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Alınması Gereken Önlemler
Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç sözlerini şöyle tamamladı: “Bir diğer husus da yine idrar yolu enfeksiyonları. Çocukların havuz ve benzeri yerlerde suya girmeleri, serinlemek için veya tatil amaçlı girmeleri, özellikle de suyun temiz olmadığı dönemlerde risk oluşturabilmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin yakın gözetimi, takibi, yaz mevsiminde çocukları dışarı çıkarmamaları, temiz sulara çocukların sokulması hususunda dikkat göstermeleri ve evde alacakları güvenlik tedbirlerini artırmaları önemlidir.”
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı