Yeni Vize Düzenlemesiyle Türk Vatandaşlarına Kolaylık Sağlanıyor
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türk vatandaşları için çoklu giriş Schengen vizelerindeki süreci kolaylaştıran yeni düzenlemeleri kabul etti. Bu karar, 15 Temmuz 2025 tarihinde alınan bir kararla hayata geçirildi.
Seyahat Geçmişi Göz Önünde Bulundurulacak
Yeni düzenleme, daha önce Schengen bölgesine yasal yollarla giriş çıkış yapmış Türk vatandaşlarını hedef alıyor. AB Komisyonu, bu uygulamanın, üye ülkelerin risk oluşturabilecek başvurulara odaklanmalarına yardımcı olacağını ve konsolosluklardaki başvuru yoğunluğunu azaltacağını belirtti. Ayrıca, 6 aydan 5 yıla kadar geçerli vizelerin verilmesi mümkün hale gelecek.
Aşamalı Vize Verme Uygulaması
Türk vatandaşlarına, daha önce sahip oldukları vize sürelerine göre aşamalı olarak farklı geçerlilik sürelerine sahip vizeler verilecek. Örneğin, vize süresi bitiminden itibaren 1 yıl içinde başvuruda bulunanlara 6 aylık, 6 aylık vizesini tamamlayanlara 1 yıllık, 1 yıllık vizesinden 2 yıl içinde başvuranlara 3 yıllık ve 3 yıllık vizesinin süresi dolanlara 5 yıllık vizeler verileceği açıklandı. Bu düzenleme, sadece yeni başvuranları değil, daha önce kurallara uygun bir biçimde seyahat eden Türk vatandaşlarını da kapsıyor.
Tır Şoförleri Hariç
Kararın Türkiye’deki AB konsolosluklarına yapılan kısa süreli vize başvurularını kapsadığı ancak mesleki gerekçelerle vize talep eden tır şoförlerini kapsam dışı bıraktığı da vurgulandı. Ayrıca, vize süresinin, başvuru sahibinin seyahat belgesinin geçerlilik süresini aşması durumunda, seyahat belgesinin sona ermesinden en az 3 ay önce bitecek şekilde düzenleneceği ifade edildi.
Karar, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Almanya, Estonya, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, Slovakya, Finlandiya ve İsveç gibi ülkelerde uygulanacak. İrlanda bu düzenlemeden muaf tutulurken, Danimarka’nın ise bu kararın uygulanmasında belirli bir esneklik sağladığı belirtildi.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı