Antalya’da Turizm Hedefleri Yeniden Değerlendirildi
Antalya’da yaşanan bölgesel krizler nedeniyle turizm hedefleri üzerinde güncellemeler yapıldı. İç pazarın ve Avrupa’daki Türk vatandaşlarının, sezon için teminat olduğu ifade ediliyor. Temmuz ayı ortasında kente gelen ziyaretçi sayısı 7,5 milyona ulaşırken, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, belirlenen 18 milyonluk hedefin fazla iyimser olduğunu belirtti. Kavaloğlu, 17 milyonluk hedefi aşacaklarına inandığını dile getirdi.
Yılın İlk Yarısında Rekor Ziyaretçi
Türkiye’nin önde gelen turizm alanlarından olan Antalya, yılın ilk 6,5 aylık döneminde 7,5 milyon turist ağırladı. Sezonun ilerleyişi ve gelecek beklentilerine değinen Kavaloğlu, belirlenen hedeflerin yeniden gözden geçirildiğini açıkladı.
Kavaloğlu, “16 Temmuz itibarıyla Antalya’ya gelen turist sayısı 7,5 milyonu aştı. Geçtiğimiz yıl ile neredeyse aynı bir sayı. Başlangıçta koyduğumuz 18 milyon hedefinin çok optimist bir hedef olduğu anlaşıldı. Çünkü, Rusya-Ukrayna gibi krizlerin sürmesi, bölgedeki diğer gerilimlerin turizm üzerindeki olumsuz etkisini artırdı” diye konuştu.
Haziran Sonunda Düşüş, Temmuz ve Ağustos Umut Veriyor
Haziran ayı sonu itibarıyla gelen turist sayısında düşüş kaydedildiğini aktaran Kavaloğlu, İngiltere ve Polonya’dan gelen ziyaretçi sayısının ise arttığını belirtti. Temmuz ve ağustos aylarının, yaz sezonunun en yoğun dönemleri olduğunu kaydeden Kavaloğlu, bu dönemde yaklaşık 5,6 milyon turist beklediklerini ifade etti. Bu hedefin tutması halinde geçen senenin altında kalmayacaklarının altını çizdi.
Kavaloğlu, iklim koşullarının elverdiği takdirde sezonun kasım ayı sonuna kadar devam etme olasılığı olduğunu da vurguladı.
Orta Doğu’daki Gelişmelerin Etkisi
Ortadoğu’daki siyasi gelişmelere göç eden Kavaloğlu, “İran-İsrail çatışmasının Antalya üzerinde de etkileri oldu, ancak bu durum İstanbul, Karadeniz ve Güney Marmara şehir otellerini daha fazla etkiledi. Orta Doğulu turistler o dönemde Türkiye’ye gelemedi fakat şu anda yeniden ziyaretler başlasa da, kayıplarımız oldu” ifadelerini kullandı.
İç Pazar ve Yurt Dışında Yaşayan Türkler
İç piyasada hareketliliğin devam ettiğini belirten Kavaloğlu, yurt dışında yaşayan Türklerin tatil tercihleri sayesinde sektöre olumlu etkiler sağlandığını kaydetti. Avrupa’daki Türklerin, özellikle Antalya’ya yönelik ilgisinin sürdüğünü aktardı.
Rusya’nın Önceliği, Polonya’nın Hızla Yükselişi
Ana turist pazarları sıralamasında Rusya’nın hala birinci sırada yer aldığını söyleyen Kavaloğlu, Almanya, İngiltere ve Polonya’nın ardından geldiğini ifade etti. Polonya’nın yükselişi üzerinde durarak, “Bu pazar, refah seviyesi ve Avrupa Birliği desteği ile giderek güçleniyor” dedi.
Fiyat Artışları ve Rekabetçilik Sorunları
Kavaloğlu, uygulanan sabit kur politikalarının sektör üzerindeki etkilerine de değinerek, gelirlerin Euro cinsinden giderlerin ise Türk Lirası cinsinden olduğunu, bu durumun kârlılıklarını olumsuz etkilediğini açıkladı. Avrupa’daki refah seviyesinin artmaması nedeniyle fiyatlarını artırmada zorluk çekildiğini belirtti.
Kavaloğlu, Antalya’nın Yunanistan ile kıyaslandığında uygun fiyat avantajına sahip olduğunu söyleyerek, tatil olanaklarının Türkiye’de daha erişilebilir olduğunu vurguladı.
Kavaloğlu, Yunanistan’ın genellikle adalar üzerinden sunduğu turizmi eleştirerek, Türk tatil bölgelerinin avantajlarına dikkat çekti.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı