Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Feke’de Ata Tohumu Hasadı, Geleneksel Yöntemlerle Devam Ediyor

Adana’nın Feke ilçesinde köylüler, yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle hasat yapmaya devam ediyor. Kenan Ersin, imece usulüyle sabah başlayan hasadın akşam sona erdiğini belirtirken, Başkan Cömert Özen de köylülerle birlikte hasata katılarak destek sözü verdi.

Adana'nın Feke ilçesinde köylüler, yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle hasat yapmaya

Feke’de Geleneksel Hasat Töreni Başladı

Adana’nın Feke ilçesinde yüzyıllardır süregelen gelenek, buğday hasadıyla yeniden hayat buldu. Sarp yamaçlarda büyüyen ata tohumu buğday, geleneksel tarım aletleri olan ellik ve oraklarla, imece usulüyle toplanmaya başladı.

Köylüler Geleneklerini Yaşatıyor

Feke’nin Gaffaruşağı, Gedikli ve Ormancık mahallelerinde, köylüler binlerce yıldır süregelen yöntemlerle buğday hasadı yapıyor. Feke ilçesinin 800 rakımlı Gaffaruşağı Mahallesi’nde, mahalle sakinleri sarp arazilere ektikleri ata tohumu çavdar ve buğdayın hasadına başladı. Teknolojinin henüz ulaşamadığı bölgelerde, vatandaşlar asırlardır Anadolu’da kullanılan en eski tarım aletleri olan ellik ve orakla ürünlerini toplamaktadır.

Köylülerden Kenan Ersin, her yıl hasat dönemlerinde imece usulü topladıkları buğdayları saat 08.00’de başlattıklarını ve akşam ezanıyla sonlandırdıklarını dile getirerek, “Bu buğdayı satmıyoruz. Öğütüp un yapıyoruz ve ekmek pişiriyoruz. Hasat sonrası yığınlar oluşturuyor, sonra bunları desteler halinde patosa gönderiyoruz” dedi.

Gelenekler Geleceğe Taşınıyor

Kırsalda yaşayan gençlerin, eğitim ve iş için büyükşehirlere göç ettiğini dile getiren Bekir Dişli, “Hasat geleneğini diğer ailelerle birlikte sürdüren bizler, köyde kalanların elindeyiz. Bugün bu önemli geleneği yaşatıyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Özen’in Yanında Olduğu Hasat

Köylülerinin seçim sonrası unutulduğuna dair serzenişleri karşısında Feke Belediye Başkanı Cömert Özen, Ormancık Mahallesi’nde ellik ve orak ile köylülerle birlikte buğday hasadı yaptı. Seçim öncesinde verdiği “Hasada geleceğim” sözünü tutan Özen, “Burada yapılan üretim bir kültürel mirastır. Her daim çiftçilerimizin yanında olacağız. Bugün burada hasadı gerçekleştirme fırsatım oldu. Tüm çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum” şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı