Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mayıs ayında Türkiye’nin cari işlemler hesabında 684 milyon dolar açık gözlemlendi

Mayıs ayında Türkiye’nin cari işlemler hesabı 684 milyon ABD doları açık verirken, enerji ve altın hariç 4.068 milyon ABD doları fazla kaydedildi. Ayrıca ödemeler dengesi dış ticaret açığı 4.804 milyon ABD doları olarak belirlendi. Yıllık verilere göre cari açık 16,0 milyar ABD doları seviyesine ulaştı.

Bu haberin fotoğrafı yok

Mayıs Ayında Cari İşlemler Hesabı Açık Verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan verilere göre, Mayıs ayında cari işlemler hesabı 684 milyon ABD doları açık verdi. Bununla birlikte, altın ve enerji hariç kalemler incelendiğinde, cari işlemler hesabı 4.068 milyon ABD doları fazla gösterdi. Ayrıca ödemeler dengesi kapsamında tanımlanan dış ticaret açığı 4.804 milyon ABD doları olarak tespit edildi.

Yıllık Cari Açık Altında Gerçekleşen Veriler

Yıllık verilere bakıldığında, Mayıs ayındaki toplam cari açığın yaklaşık 16,0 milyar ABD doları seviyesine ulaştığı görülüyor. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesi ise 61,0 milyar ABD doları açık verdi. Aynı dönem içerisinde hizmetler dengesi 62,2 milyar doları aşan bir fazla sağlarken, birincil ve ikincil gelir dengesi sırasıyla 17,2 milyar ABD doları ve 68 milyon ABD doları açık verdi.

Hizmetler Dengesindeki Gelişmeler

Mayıs ayında hizmetler dengesi altında kaydedilen net girişler 5.635 milyon ABD doları olurken, bu kalemde taşımacılık hizmetleri ve seyahat hizmetlerinden elde edilen net gelirlerin sırasıyla 1.872 milyon ABD doları ve 4.368 milyon ABD doları olduğu belirtildi.

Finans Hesabındaki Değişim

2025 yılı Mayıs ayına ait yıllıklandırılmış cari açığın finansmanında net doğrudan yatırımların 4,6 milyar ABD doları, kredilerin ise 25,1 milyar ABD doları katkı sağladığı kaydedildi. Fakat net portföy yatırımları 3,8 milyar ABD doları, efektif ve mevduatlar negatif yönlü 14,5 milyar ABD doları etki yaptı. Merkez Bankası’nın döviz cinsinden net rezerv azalışı 15,0 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti.

Doğrudan ve Portföy Yatırımları Üzerindeki Etkiler

Mayıs ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net girişler 702 milyon ABD doları olarak belirlenirken, yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’ye yaptığı doğrudan yatırımların toplamda 1.377 milyon ABD doları arttığı görüldü. Yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımları ise 675 milyon ABD doları seviyesinde. Gayrimenkul yatırımları açısından ayrıca, yurt içi yerleşiklerin yurtdışında gerçekleştirdiği gayrimenkul alımının 238 milyon ABD doları, yurtdışındaki yerleşiklerin Türkiye’de yaptığı gayrimenkul alımının ise 171 milyon ABD doları düzeyinde olduğu belirtildi.

Portföy yatırımları Mayıs ayında 2.498 milyon ABD doları net giriş kaydetti. Yurt dışında hisse senedi piyasasındaki net alışlar 396 milyon ABD doları, DİBS piyasasında ise 2.576 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Yurt dışı yerleşiklerin tahvil ihraçları konusunda, Genel Hükümet ve reel sektör tahvillerinde sırasıyla 916 milyon ABD doları ve 161 milyon ABD doları net alış, banka menkul kıymetlerinde ise 238 milyon ABD doları net satış görüldü.

Kredi Kullanımlarında Yükseliş

Yurt dışından gerçekleşen kredi kullanımları ise, bankalar ve Genel Hükümet gibi sektörlerde net kullanımların sırasıyla 815 milyon ABD doları, 2 milyon ABD doları ve 1.277 milyon ABD doları olduğu kaydedildi. Diğer yatırımlar başlığı altında, yurt dışı bankaların ülke içindeki mevduatlarının toplam 2.461 milyon ABD doları net artış sağladığı bildirildi.

Resmi rezervlerdeki artış ise bu ay 13.466 milyon ABD doları düzeyine ulaştı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı