Hipertansiyonla Başa Çıkmanın Yolları
Hipertansiyon, dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu olarak dikkat çekiyor. Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Gözel, bu konu hakkında önemli bilgiler paylaştı. Gözel, hipertansif bireylerin en önemli önceliklerinin yaşam tarzı değişiklikleri olması gerektiğini vurguladı.
Yaşam Tarzında Yapılması Gereken Değişiklikler
Prof. Dr. Gözel, hipertansiyonun, kan basıncının normal seviyelerin üzerinde olması durumunu ifade ettiğini belirtti. Hipertansiyon hastalarının, özellikle tuz tüketimini kısıtlamaları ve tuzsuz bir diyet uygulamaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, ilaçlarını düzenli bir şekilde almaları ve periyodik sağlık kontrollerini aksatmamaları gerektiğini dile getirdi.
Tedavi edilmediğinde hipertansiyonun, böbrekler ve beyin dahil olmak üzere kalp ile diğer hayati organlar üzerinde ciddi tehditler oluşturabileceğinin altını çizen Gözel, “Kan basıncının yüksek seyrinin, böbrek yetmezliğine yol açabileceği ve hastaların ilerleyen dönemlerde diyaliz sürecine girebileceği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Kronik Böbrek Yetmezliği Riski
Türkiye’de ve dünya genelinde hipertansiyonun, kronik böbrek yetmezliğinin en yaygın ikinci nedeni olduğunu belirten Prof. Dr. Gözel, ilk sırada ise diyabetin yer aldığını kaydetti. Hipertansiyonun ilerlemesi durumunda beyin kanamalarına neden olabileceğini de belirten Gözel, bu tür komplikasyonların kalıcı his kayıplarına ve hastanın sosyal yaşamının olumsuz etkilenmesine yol açabileceğini aktardı.
Yaşlı hastaların ailelerinin, düzenli sağlık kontrollerini sağlaması ve ilaç kullanımını dikkatle izlemeleri gerektiğine vurgu yapan Gözel, yüksek kan basıncının toplum sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini yeniden hatırlatarak, hipertansiyonun ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınması gerektiğini söyledi.