Yaz Aylarında Fiziksel Rahatsızlıkların Artışı
Liv Hospital Gaziantep’ten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Kasım Osmanoğlu, yaz aylarında sıcak hava dalgaları ve yüksek nem seviyelerinin fiziksel rahatsızlıkları tetikleyebileceğine dikkat çekti. Özellikle ofis ortamlarında çalışanlar, uzun süren araç yolculukları yapan veya klima etkisinde uyuyan kişilerde bel, boyun ve sırt ağrılarına sıkça rastlanıyor.
Klima Kullanımının Zararları
Dr. Osmanoğlu, yanlış klima kullanımı ve yaz aylarında edinilen kötü alışkanlıkların kas iskelet sistemine olumsuz etkileri olduğunu belirtiyor. Kendisi, “Klima kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar arasında, doğrudan vücuda hava üflememesi ve oda sıcaklığının 23-25 derece arasında tutulması gerekir” diye konuştu. Ayrıca, terli bir şekilde klimaya maruz kalmaktan kaçınmanın gerektiğini de vurguladı.
Tatilde Hareketsiz Kalmanın Riskleri
Tatilde geçirilen uzun yolculuklar, bagaj taşımaktan doğan zorluklar ve konaklama esnasında kullanılan yatakların konforsuzluğu kas-iskelet sorunlarını artırabiliyor. Uzm. Dr. Osmanoğlu, “Yolculuk sırasında uzun süre sabit pozisyonda oturmak, bel ve boyun fıtığı gibi problemleri olan bireylerde ağırlaşmayı tetikleyebilir” ifadelerini kullandı. Bunun önüne geçmek için düzenli yürüyüş ve esneme hareketlerine önem verilmesi gerektiğini önerdi.
Hareketsizliğin Tehlikeleri
Yazın artan sıcaklıklarla birlikte hareketsiz yaşam tarzı gelişebiliyor. Dr. Osmanoğlu, hareketsizliğin kas ve eklemlerde sertliğe yol açabileceğini belirtti. “Yaz döneminde dışarıda egzersiz yapamayanlar, evde basit esneme egzersizleri ile kaslarını canlı tutabilir” diyerek, egzersizin önemini vurguladı.
Uzm. Dr. Osmanoğlu, yaz aylarında omurga sağlığının korunması için şu önerilerde bulundu:
– Klimaların doğrudan vücuda hava üflemesi engellenmeli, oda serin tutulmalı.
– Terliyken soğuk bir ortama girmemek gerekiyor.
– Günlük en az 20-30 dakika yürüyüş yapılmalı.
– Bel ve boyun dostu yastıklar ile yataklar tercih edilmeli.
– Şiddetli tutulma ya da ağrılarda mutlaka uzmana danışılmalı, kendi kendine ilaç kullanılmamalıdır.
Yaz boyunca hem serin hem de sağlıklı kalmak için bu temel önerilere dikkat edilmesi gerektiği sayısız örnekle desteklenmektedir.
HAVALARIN ISINMASIYLA BİRLİKTE ÖZELLİKLE İÇ ANADOLU BÖLGESİNDE KENE SAYISI VE KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) VAKALARI ARTTI. ADANA’DA İSE HENÜZ BİR KENE VAKASI BİLDİRİLMEDİ ANCAK UZMANLAR VATANDAŞLARA UYARILARDA BULUNDU.
HAVALARIN ISINMASIYLA BİRLİKTE ÖZELLİKLE İÇ ANADOLU BÖLGESİNDE KENE SAYISI VE KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) VAKALARI ARTTI. ADANA’DA İSE HENÜZ BİR KENE VAKASI BİLDİRİLMEDİ ANCAK UZMANLAR VATANDAŞLARA UYARILARDA BULUNDU.