Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan’da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Riski: Uzmanlardan Önemli Uyarılar ve Korunma Yöntemleri

Erzincan Sağlık İl Müdürlüğü, Kırım Kongo kanamalı ateşinin, kenelerle ve hasta hayvanlarla temastan bulaşan ciddi bir hastalık olduğunu bildirdi. Uzmanlar, hastalıktan korunmak için gerekli önlemleri almanın ve belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmanın önemine dikkat çekti.

Erzincan Sağlık İl Müdürlüğü, Kırım Kongo kanamalı ateşinin, kenelerle ve

Erzincan’da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Uyarısı

Erzincan Sağlık İl Müdürlüğü uzmanları, Kırım Kongo kanamalı ateşinin (KKKA), virüs kaynaklı bir hastalık olduğunu ve genellikle keneler veya hasta hayvanlarla temas yoluyla yayıldığını açıkladı.

Sosyal medya platformlarında yapılan açıklamada, KKKA’nın Türkiye’de 2002 yılından beri görüldüğü ve Erzincan’ın da dahil olduğu bölgelerde sıkça rastlandığı ifade edildi. Uzmanlar, “KKKA; kenelerin ortaya çıktığı ilkbahar ve yaz dönemlerinde (Nisan-Ekim) daha fazla görülüyor. En yaygın bulaşma şekli, kene ısırmasıdır. Ayrıca, hasta hayvanlarla temas da riski artırmaktadır; büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kanı, eti, idrarı ve diğer vücut sıvıları ile temas, virüsün bulaşmasına yol açabilmektedir. İnsandan insana bulaşma ise, hasta kişilerin kanı, idrarı, tükürüğü ve diğer sıvıları ile korunmasız temas yoluyla mümkündür. Sağlık çalışanları, bu durumdan en çok etkilenen gruptur” şeklinde bilgi verdiler.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Kırım Kongo kanamalı ateşi belirtileri, kenenin ısırmasından sonraki 1-3 gün içinde ortaya çıkarken, hastalıklı sıvıya temas sonrası bu süre 5-6 gün (en fazla 13 gün) olarak ifade ediliyor. Belirtiler, ani ateş, şiddetli baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetleri içeriyor. Hastalığın ilerlemesi durumunda burun, diş eti ve cilt altı kanamaları, idrar ve dışkıda kan, deride morarma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Erken teşhis edilmediği takdirde ölüm riski artmakta ve tedavi için özel bir ilaç bulunmamaktadır. Uzmanlar, hastaların tedavisinin durumlarına göre hekim tarafından belirlendiğini vurguladı. Bu nedenle, KKKA’dan korunmanın önemi bir kez daha dile getirildi.

Korunma Yöntemleri

KKKA’dan korunmak amacıyla piknik veya tarla gezileri sırasında uzun kollu kıyafetler, pantolonlar ve uygun ayakkabılar giyilmelidir. Pantolon paçalarının çoraplara sokulması önerilmektedir. Kene tespit edilen yerlerden dönüldüğünde vücut dikkatlice kontrol edilmelidir, kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası gibi bölgeler mutlaka gözden geçirilmelidir. Eğer kene bulunursa, ezmeden ve döndürmeden cımbız veya eldivenle çıkarılmalıdır. Eğer kene çıkmazsa, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra, bölgenin antiseptik bir maddeyle temizlenmesi gerekmektedir. Kene üzerine sigara basmak veya kolonya dökmek gibi işlemler, kenenin kasılmasına yol açabilir ve bu durum mikropların vücuda girişi için risk oluşturur. Ayrıca, hayvanların kanı veya dokusuyla temas etmekten kaçınılması önerilmektedir. Kene teması sonrası 10 gün içerisinde ateş, kas ağrısı veya kanama gibi şikayetler görülürse, hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir. Sağlık çalışanları, kene teması hakkında bilgilendirilmelidir.