Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali’deki Başarılı Görevini Tamamlayarak Mavi Vatan’a Dönüyor

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali’deki görevinin ardından 9 ay sonra Mavi Vatan’a döndü. 4 Ekim’de yola çıkan gemi, 234 gün boyunca üç boyutlu sismik veri topladı. 4 Temmuz’da Filyos Limanı’na demirlemesi planlanıyor. Dönüş yolculuğuna donanma da eşlik etti.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali'deki görevinin ardından 9 ay

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Görevini Tamamlayarak Dönüşü

Somali’deki ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamlayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 9 ayın ardından Mavi Vatan’a döndü.

Uzun Süreli Görevde 234 Gün

Geçen yıl 4 Ekim tarihinde Filyos Limanı’ndan hareket eden Oruç Reis, Somali’nin 3 farklı deniz blokunda toplamda 4 bin 464 kilometrekarelik bir alanda üç boyutlu sismik veri toplamak üzere 234 gün süren görevini başarıyla tamamladı. Görev, 6 Haziran tarihinde sona erdi ve ardından gemi, uzun bir yolculuktan sonra ülkesine döndü.

Filyos’a Demirleyerek Dönüş

Oruç Reis, 15 Haziran’da Mogadişu Limanı’nda gerçekleştirilen uğurlama törünün ardından yurda dönmek üzere yola çıktı. Süveyş Kanalı’nın geçilmesinin ardından Akdeniz’e ulaşan geminin, 2 Temmuz sabahında Çanakkale Boğazı’ndan, 3 Temmuz sabahında ise İstanbul Boğazı’ndan geçmesi bekleniyor. Geminin 4 Temmuz’da Filyos Limanı’na demirlemesi planlanıyor.

Donanmanın Desteğiyle Dönüş Yolculuğu

Dönüş yolculuğunda Oruç Reis’e donanma gemileri de eşlik ediyor. Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Destek Gemisi, Ataman Takip Gemisi’nin yanı sıra TCG Giresun ve TCG Göksu fırkateynleri ile TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi de geminin seyahatine katılıyor.

Yeni Görev İçin Bakım Süreci

Filyos’a ulaştığında bakım ve onarımdan geçecek olan Oruç Reis, bu işlemlerin ardından yeni görevine hazırlanacak.

Yerli ve Milli Proje Olarak Öne Çıkıyor

2017 yılında yerli imkanlarla inşa edilen Oruç Reis, doğal kaynak aramaları yanı sıra kıta sahanlığı ve yer kabuğu araştırmaları için de kullanılıyor. 87 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde ve 34 metre yüksekliğinde olan gemi, deniz altında petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri için hem iki hem de üç boyutlu sismik veri toplama yeteneğine sahip.