Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akşam Yürüyüşü, Bağırsak Kanseri ve Diyabet Riskini Azaltma Potansiyeline Sahip

Uzm. Dr. Ali Vardar, akşam yürüyüşlerinin bağırsak kanseri ve diyabet riskini azalttığını vurguladı. Regensburg Üniversitesi’nin araştırmasına göre, yürüyüşler stresle ilişkili iltihapları azaltarak bağışıklığı güçlendiriyor. Günde 30 dakikalık tempolu yürüyüş ise kalp sağlığı için faydalı.

Uzm. Dr. Ali Vardar, akşam yürüyüşlerinin bağırsak kanseri ve diyabet

Akşam Yürüyüşlerinin Faydaları

Öğün sonrasında gerçekleştirilen akşam yürüyüşlerinin, bağırsak kanseri riskini azalttığı ve diyabetle ilgili tehlikeleri düşürdüğü belirtildi. Uzm. Dr. Ali Vardar, bu konuda önemli bilgiler paylaştı.

Araştırma Sonuçları

Almanya’nın Regensburg Üniversitesi’nden elde edilen bulgular, İngiltere’deki 86 binden fazla kişiye ait verilere dayanıyor. Araştırmalar, sabah 8 ile akşam 6 arasında yapılan yürüyüş gibi fiziksel aktivitelerin, bağırsak kanseri olasılığını yüzde 10 oranında azalttığını gösteriyor. Ek olarak, fiziksel aktivitelerin stresle bağlantılı iltihapları azalttığı ve rahatlatıcı etkileri olduğu da vurgulandı. Araştırmalar, akşam yürüyüşünün ve genel egzersizlerin bağışıklık sisteminin anti-tümör hücrelerini aktive ettiğini, bunun yanı sıra hücre ölümü sürecini desteklediğini ortaya koydu. Bu durum, potansiyel kanser hücrelerinin, zararlı hale gelmeden önce yok edilme ihtimalinin arttığını ortaya koyuyor.

Diyet ile İlgili Faydaları

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Uzm. Dr. Ali Vardar, akşam yemeğinden sonra yapılan yürüyüşlerin sindirime yardımcı olduğunu, kan şekerini dengelediğini, kan basıncını düşürdüğünü ve kilo vermeye katkıda bulunduğunu ifade etti.

Yürüyüş Süresi ve Kalp Sağlığı

Uzm. Dr. Vardar, akşam yemeğinden sonra yürüyüşün, bir yemek sonrasında gerçekleşen kan şekeri dalgalanmalarını azalttığını belirtti. Her gün birkaç dakikalık ek yürüyüş yapmanın sağlık üzerinde büyük etkisi olduğunu söyledi. 30 dakikalık hızlı bir yürüyüşün kilo vermek için başlangıç noktası olarak değerlendirilebileceğini belirten Dr. Vardar, çeşitli araştırmalara da değindi.

Kalp sağlığının iyileştirilmesi için yapılan bir çalışmada, her 500 adımda (yaklaşık 5 dakikalık yürüyüş), kardiyovasküler hastalık nedeniyle ölüm riskinin yüzde 7 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, 60 yaş üstü bireylerin günlük aktivitelerine ekleyecekleri 10 dakikalık tempolu yürüyüşün, kadınlarda yaşam ömrünü yaklaşık 11 ay, erkeklerde ise 17 ay uzattığı da ortaya kondu.