Beyşehir Gölü’nde Av Yasağı Kaldırıldı
Türkiye’nin önde gelen tatlı su balığı üretim merkezlerinden biri olan Konya’nın Beyşehir Gölü’nde, yaklaşık üç aydır süren av yasağı nihayet sona erdi.
Yeni Av Sezonunun Açılışı
Yasağın bitişiyle birlikte, Beyşehir Gölü kıyısındaki Çiftlik Mahallesi balıkçı limanında yeni av sezonu coşkuyla kutlandı. “Vira Bismillah Beyşehir” temalı açılış etkinliğinde, balıkçılar göl sularına temsili ağlarını serme amacıyla toplu olarak tekneleriyle açıldılar. Etkinlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen Sucul Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Geliştirilmesi Projesi kapsamında, hayalet av araçları hakkında bilinçlendirme çalışması da yapıldı. Beyşehir Gölü’nde gerçekleştirilen hayalet ağ temizliği sonrası çıkarılan ağlar ve pinterler sergilendi.
Konya’nın Su Kaynakları ve Balık Popülasyonu
Açılışta konuşan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Konya’nın yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük illeri arasında yer aldığını ve tarım, hayvancılık ve balık üretiminde önemli bir konumda bulunduğunu belirtti. Seçen, il genelinde 176 adet göl, gölet ve baraj ile 24 farklı alabalık tesisinin bulunduğunu ifade ederek, su kaynaklarında balık popülasyonunu koruma ve artırma çabaları içinde olduklarını vurguladı. Ayrıca, Beyşehir Gölü’nde 2023 ve 2024 yıllarında toplamda 3 milyon 250 bin adet yavru sazanın göl sularıyla buluşturulacağını ve bu çalışmaların artırılarak devam edeceğini aktardı. Bakanlık olarak balıkçılara çeşitli desteklerin sağlandığını, bu yıl Beyşehir Gölü’nde 547 ticari tekne sahibinin bu desteklerden faydalandığını belirtti. Av yasağının sona ermesiyle de yeni sezonu başlattıklarını ifade etti.
Bölge Protokol Üyelerinin Katılımı
Beyşehir Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar, Beyşehir Gölü’nün tatlı su balığı avcılığı açısından büyük bir önem taşıdığını ve sezonun bereketli geçmesini diledi. Beyşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Balıklı da balıkçılara bol ve bereketli bir sezon temenni etti.
Tüm bu konuşmaların ardından protokol üyeleri, göldeki çalışmalarla ilgili düzenlenen fotoğraf sergisini gezerek incelemelerde bulundular.