Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası’nda Önemli Açıklamalar
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapan Doç. Dr. Elif Ünver Korğalı, 25-31 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında önemli bilgiler paylaştı.
Lösemi Vakaları ve Tedavi Oranları
Türkiye’de her yıl yaklaşık 1,500 çocuğun lösemi tanısı aldığını ifade eden Korğalı, “Çocukluk dönemindeki kanser vakalarının %35’ini lösemiler oluşturmakta ve bu grup, çocukluk çağı kanserleri arasında en yaygın olanıdır. Günümüzde gelişmiş tıbbi tedavi yöntemleri sayesinde, lösemiye yönelik tedavi başarı oranı %95’lere kadar çıkabilmektedir” dedi.
Ailelerin Rolü ve Belirtiler
Korğalı, löseminin yüksek ateş, halsizlik, kilo kaybı, burun ve diş eti kanamaları gibi belirtilerle kendini gösterdiğine dikkat çekerek, “Bu tür belirtileri fark ettiğinizde hemen bir doktora giderek tam kan sayımı ve muayene yaptırmalısınız. Hastalık genellikle gizli bir şekilde başlar ve tedavi edilmediği takdirde ilerleyici bir seyir izler. Aileler, çocukların sağlığı için bilinçlendirme faaliyetlerine destek vermeli ve koruyucu önlemleri artırmalıyız” ifadelerini kullandı.
Korğalı, çocukları kanserden korumak için çevremizde bazı basit önlemler alabileceğimizi belirtti. Sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanırken, mevsiminde sebze ve meyve tüketiminin faydalarına dikkat çekildi. Ayrıca, kirli hava, sigara dumanı ve yüksek elektrik hatlarının bulunduğu bölgelerden uzak durulması gerektiği önerildi.
Teknoloji Kullanımında Dikkat
Bilgisayar ve televizyon başında geçirilen zamanı azaltmanın önemine değinen Korğalı, çocuklarda cep telefonu kullanımının uzun vadeli etkileri hakkında kesin bilgilere sahip olmadığımızı belirterek, “Özellikle 0-5 yaş arası çocukların yanında cep telefonu kullanılmasını önermiyorum” dedi. Bu tavsiyelerin hem çocuklar hem de anne adayları için geçerli olduğunu vurguladı.
Son olarak, ailesinde kanser öyküsü bulunan bireylerin daha yüksek risk taşıdığını hatırlatan Korğalı, lösemi ile mücadelede toplumu duyarlı olmaya davet etti.