Mersin’de MESKİ’den Önemli Yenilikler Açıklandı
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü İrfan Korkmaz, idare olarak borç düzeyini düşürdüklerini vurgulayarak, “22 milyar TL değerinde yatırım gerçekleştirdik” ifadesini kullandı.
MESKİ’nin Mayıs Ayı Olağan Genel Kurulu’nun 2. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Ali Uyan’ın başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen genel kurulda, görüşülen iki madde oy birliğiyle onaylandı.
Ali Uyan, gündem dışı konuşmasında MESKİ’nin, Mersin’in 13 ilçesinde yaşayan halkın yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik projelere imza attığını belirtti. Uyan, MESKİ’nin su, atık su arıtma ve kanalizasyon hizmetlerindeki titizliğinin övgüye değer olduğunu ifade ederek, “MESKİ, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Tüm çabalarımız halka hizmet içindir.” dedi.
Yatırımlara Hız Kesmeden Devam
Toplantıda, gelir bütçesi, gerçekleşen rakamlar ve borç durumu hakkında bilgiler veren İrfan Korkmaz, 2024 yılı gelir gerçekleşme tahminlerinin 5.9 milyar TL olarak belirlendiğini aktardı. Kısa vadeli borcun ise 5 milyar 5 milyon TL seviyesinde olduğunu, bu borcun 2025 yılına kadar ödenmesi gerektiğini vurguladı.
Korkmaz, borç stokunun bütçeye oranıyla ilgili de bilgiler vererek, “2019 yılında 100 lira bütçeye karşılık 104 lira borcumuz vardı. Bugün 2025 hedeflerine göre bu oran yüzde 48’e düşmüş durumda. Yani yüzde 56’lık bir azalma sağladık. Bu kadar yatırım yapılmasına rağmen iç borçlarımızı sıfırlamış, devralınan dış borcu ise 66 milyon Euro’dan 19 milyon Euro’ya indirmiş durumdayız.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan onay beklediklerini ifade eden Korkmaz, “84 milyon Euro tutarında bir kredi paketimiz onaylandı ve 3 yıl geri ödemesiz, 12 yıl geri ödemeli bir şekilde borçlanma sürecine girmek üzereyiz.” dedi.
Korkmaz, MESKİ’nin 12.7 milyar TL’ye kadar borçlanabileceğini belirterek, “Kuruluşumuzun bütçesinin yarısı kadar bir borç oranımız var. Yatırımlarımıza kesintisiz devam edeceğiz. Gecemizi gündüzümüze katacağız.” diye ekledi.
Toplantının ardından, ilgili maddelerin oy birliğiyle kabul edilmesiyle MESKİ Genel Kurul Toplantısı sona erdi.