Yaz Aylarında Boğulma Vakalarına Karşı Samsun’da Seferberlik Başlatıldı
Yaz mevsiminde artan su kazalarına karşı Samsun’da ciddi bir mücadele başlatıldı. Vali Orhan Tavlı’nın liderliğindeki üst düzey toplantıda, 2025 yılındaki yaz sezonu için alınacak önlemler ele alındı. Karadeniz’de yer alan 204 kilometrelik sahil boyunca hayat kayıplarının önüne geçebilmek için yeni tedbirler uygulanacak.
Toplantının Detayları ve Alınan Kararlar
Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’na ait Dost Gemisi’nde gerçekleştirilen bu önemli toplantıya; Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları ve çeşitli kurum müdürleri katıldı. Samsun Valiliğinden yapılan resmi açıklamada, 2024’te güncellenmiş olan “Suda Boğulma Olaylarına Karşı Alınacak Tedbirlere İlişkin Genelge” çerçevesinde cankurtaranların hizmet verdiği plajlarda izlenecek kurallar belirlendi. Çeken akıntı riski taşıyan sahil kesimlerinin belirlenmesiyle, bu bölgelerde uyarı levhalarının yerleştirildiği ifade edildi.
Açıklamaya göre, 204 kilometre uzunluğundaki Samsun kıyıları için 2025 yılı itibarıyla, 20 kilometre uzunluğunda 10 yüzme alanı, 46,5 kilometre uzunluğunda 18 tehlikeli ve yasak bölge tespit edilirken, kalan kısımların ise denize girilmesi önerilmeyen alanlar olarak düzenlendiği bildirildi.
Eğitim ve Bilgilendirme Faaliyetleri
Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı, il genelinde 44 okulda toplamda 3 bin 537 öğrenciye “Geleceğin Denizcilerini Bilgilendirme ve Çeken Akıntı” konulu önemli konferanslar düzenledi. Ayrıca, 14-15 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen OKAF’25 Kariyer Fuarı’nda da vatandaşlar bilinçlendirildi.
Boğulma vakalarının azaltılması için ilgili kurumlarla birlikte yürütülen projelerde, denize girilen zamanlarda müdahaleye hazır ekipler sahada görev alacak ve hızlı bir müdahale için reaksiyon süresi azaltılacak.
Yaz Sezonunda Alınacak Ek Tedbirler
Büyükşehir Belediyesi, 2025 yaz dönemi boyunca 110 cankurtaran görevlendirecek. Çarşamba’da 3, Bafra’da 1, Atakum’da ise 2 olmak üzere toplam 6 bot, 9 adet ATV, 1 dron ve 4 kişilik dalış ekibi arama kurtarma hizmetlerinde aktif olarak yer alacak.
Samsun’un sahil bölgelerinde 103 uyarı levhasının bulunduğu ve bu levhaların düzenli olarak kontrol edileceği, çeken akıntı tespit edilen noktaların sürekli güncellenerek cankurtaranlarla paylaşıldığı da vurgulandı. Ayrıca, vatandaşların can güvenliğinin sağlanması adına, önceki yıllarda olduğu gibi yoğun kullanılan plajlarda Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma Timi (DEGAK), karadan ve denizden devriye faaliyetlerini sürdürecek.