Baş dönmesi, önemli hastalıkların ilk bulgusu olabilir!

Op. Dr. Tuna Kenar, baş dönmesinin ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğine dikkat çekti. İç kulak sorunlarının yanı sıra beyinle ilgili durumların da neden olabileceğini belirten Kenar, bu rahatsızlığın ihmal edilmemesi gerektiğini ve tedavi için uzman desteği alınmasını önerdi.

Op. Dr. Tuna Kenar, baş dönmesinin ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğine

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nde görev yapan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, yaygın olarak önemsiz bir sorun olarak değerlendirilen baş dönmesinin, beyin pıhtı atması ya da beyin ve kulak tümörleri gibi ciddi hastalıkların ilk işareti olabileceği konusunda uyardı.

Halk arasında baş dönmesi olarak bilinen ve birçok insanın dikkate almadığı vertigonun önemli olduğunu belirten Op. Dr. Kenar, bu rahatsızlığın acil servise en sık başvuru nedenleri arasında yer aldığını ifade etti. Baş dönmesi vakalarının yüzde 80-85’inin iç kulak sorunlarından kaynaklandığını vurgulayan Kenar, bu durumla karşılaşan kişilerin bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmasının büyük önem taşıdığını kaydetti. Ayrıca, baş dönmelerinin yüzde 15-20’sinin beyinden kaynaklı sorunlar ile ilişkili olduğunu ve daha düşük oranlarda boyundaki düzleşmeler ve diğer hastalıklarla bağlantılı olabileceğini dile getirdi. Uzmanlar, vertigonun bir hastalık öncesi belirti olarak kabul edildiğini ve çeşitli önemli sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkat çekiyor.

“Geçmeyen baş dönmesi ciddiye alınmalı”
KBB uzmanı, baş dönmesi nedeniyle başvuran hastalara uygulanan tetkik ve tedavi süreçleri hakkında bilgi sunarken, bu rahatsızlığın zamanında tedavi edilmediğinde yalnızca yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp, beyin ve kulakla ilgili önemli hastalıkların tanısında gecikmelere yol açabileceği konusunda uyardı. “Hastalar genellikle sabah uyandıklarında aniden baş boyun hareketleriyle tetiklenen, 15-20 saniye kadar süren, gün içinde tekrar eden ve bulantı ile birlikte olan baş dönmesi şikayetleriyle bize geliyorlar. Bu durumda, sık görülen iç kulak kaynaklı baş dönmelerinin nedenlerinden biri olan ‘kristal kayması’ durumu ön planda. Bu rahatsızlıkla gelen hastalarımızı hızlı bir nörolojik muayeneden geçirerek, baş dönmesinin beyin veya iç kulağa bağlı olup olmadığını tespit ediyoruz. İşitme kaybı, çınlama, baş ağrısı gibi belirtileri de göz önünde bulunduruyoruz. İç kulakla ilişkili ise işitme testi ve tanı manevraları ile hangi kulaktan kaynaklandığını belirliyoruz. Tedavi sürecinde, hastaya düzeltme manevraları yapılması ve ani hareketlerden kaçınması gerektiğini bildiriyoruz. Tedavi sonrası hastalara, normal yaşantılarına daha hızlı dönmeleri için ilaç desteği sağlıyoruz. Eğer kristal kayması gibi yaygın nedenler dışında başka komplikasyonlar söz konusuysa, kulak veya beyinle ilgili detaylı görüntüleme tetkikleri gerçekleştiriyoruz. Baş dönmesi, ilk aşamada fizik muayene ile tanı konabilen bir durumdur ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.” açıklamalarında bulundu.

“Baş dönmesi önemli bir belirtidir”
Op. Dr. Kenar, vertigonun ciddi hastalıkların habercisi olabileceği mesajını verirken, baş dönmesi yaşayan hastaların endişe içerisinde panik yapmamaları gerektiğini vurgulayarak, yatakta güvenli bir pozisyona geçmelerini ve sabit kalmalarını önerdi. Göz hareketlerinin yoğun baş dönmesini tetikleyebileceğini belirterek, hastaların göz hizasında bir nesneye odaklanmalarını tavsiye etti. Özellikle baş dönmesi ataklarının tekrarlıyor olması durumunda, tıbbi yardıma başvurmalarını önerdi. Baş dönmesinin geçici olduğunu düşünerek dikkate almayan hastaların, ileride daha ciddi sorunlarla karşılaşabilme riski taşıdığını hatırlatan Kenar, bu rahatsızlığın göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Kısacası baş dönmesi, başka bir hastalığın belirtisi olabileceği için, gerekli tedavi için hastaneye başvurulmasının önemine değindi.