Elektronik sigara (e-sigara) kullanımının gençler arasında artış gösterdiğini ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, “Dünyanın farklı yerlerinde 13-15 yaş aralığında 38 milyondan fazla genç e-sigara kullanıyor. Tütün endüstrisi, agresif pazarlama yöntemleriyle bu ürünü sigara içmeyen bireylere çekici hale getirerek, sigara içenlerin bırakma çabalarını olumsuz etkilemektedir. Sigara içen bireylerin bağımlılıklarından kurtulmaları için profesyonel destek alması en doğru yoldur” şeklinde konuştu.
VM Medical Park Bursa Hastanesi’nde görev yapan Dr. Alkan, e-sigaraların zararları üzerine değerli bilgiler paylaştı. Gençler arasında e-sigara kullanımının yaygın bir bağımlılık haline geldiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Alkan, “Tütün sektörü, aromalar ve tatlandırıcı maddeler kullanarak ergenlerin bağımlı hale gelmelerini sağlamakta. Gençlerin korunması açısından tüm tütün ve aromalı tütün ürünlerinin yasaklanması ve tütün satın alma yaşının 21’e çıkarılması gereklidir” diye belirtti.
Uzm. Dr. Alkan, istatistiksel verilere de değinerek, “Dünya genelinde 13-15 yaş grubundaki 38 milyondan fazla ergen e-sigara kullanıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde 2,5 milyon ve Avrupa Birliği’nde ise 8,3 milyon e-sigara içen genç bulunmaktadır. Hem erkek hem de kız çocuklarındaki e-sigara kullanım oranı benzer şekilde yüzde 12 olarak tespit edilmiştir. ABD’de 2001 yılında yüzde 13 olan gençlerde e-sigara ve tütün kullanımı, 2018’de yüzde 20,8’e çıkarak yaklaşık 3 milyon öğrenciyi etkilediği tahmin edilmekte. Bu durum, gençlerin tütün sektörünün hedefi haline geldiğini gözler önüne seriyor” dedi.
E-sigaraların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Uzm. Dr. Alkan, “E-sigaraların aerosolleri, kimyasal bileşenler nedeniyle damarlarda pıhtı ve hasar oluşturarak kalp krizi ve ani ölümlere sebep olabilir. Akciğerlerde de gıcık, öksürük, pnömoni ve astım gibi durumlara yol açabilir. E-sigaralarda bulunan formaldehit ve asetaldehit gibi toksik maddeler, kansere yol açma riskini artırmaktadır. Ayrıca pasif içicilik bile kanser, kalp hastalıkları ve astım riskini yükseltmektedir. Gençlerde nikotin maruziyeti, beyin ve sinir sistemine zarar verebilir” ifadelerini kullandı.
Son olarak, Uzm. Dr. Alkan, e-sigaraların dünya genelinde 40 ülkede yasaklandığını belirterek, “E-sigaraların sağlığa ciddi tehditler oluşturması ve nikotin bağımlılığına neden olması gibi sebeplerle sigarayı bırakmak için e-sigara tercih edilmemelidir. E-sigaraların tütün sigarasını bırakmada faydalı olduğuna dair yeterli veri bulunmamaktadır. E-sigara, sigara bırakma tedavisi için uygun bir seçenek değildir. Kapalı alan yasağının e-sigaralar için de geçerli olması gerektiği düşüncesindeyiz” şeklinde görüşlerini tamamladı.