DENİZLİ (İHA) – Denizli’nin Nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,9 oranında artarak 363 milyon dolara ulaştı.
Nisan ayına ait ihracat verileri açıklandı. Türkiye genelinde ihracat, geçen yıl Nisan ayına göre yüzde 8,5 artış göstererek 20,9 milyar dolara çıktı. Bu dönemde Denizli’nin ihracatı da yüzde 18,9 seviyesinde bir artışla 363 milyon dolara çıkmış durumda. Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat ise yüzde 14,7’lik bir artışla 281 milyon dolara ulaştı.
Ocak-Nisan dönemine baktığımızda, Denizli’nin ihracatı yüzde 9 artışla 1,5 milyar doları geçti. İlk dört ayda ihracatçıların gösterdiği performans, hem üretim hem de ihracat gücünü ortaya koyuyor. Denizli ilinden tekstil ve konfeksiyondan kabloya, bakır telden tarımsal ürünlere, doğal taştan makineler ve yedek parçalara kadar 25 farklı sektörde ihracat yapıldığı belirtiliyor.
Özellikle tekstil ve konfeksiyon sektörü, yüzde 5,8 artışla 107 milyon dolar, elektrik elektronik sektörü yüzde 45 artışla 83 milyon dolar, demir ve demir dışı metaller sektörü yüzde 36 artışla 60 milyon doları buldu. Tarım ihracatı ise yüzde 4 artışla 29 milyon dolar, madencilik sektörü de yüzde 24 artışla 23 milyon dolara yükseldi. Nisan ayında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde yüzde 46, mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde yüzde 25, otomotivde ise yüzde 26 oranında dikkate değer artışlar gerçekleşti.
İngiltere, Denizli’nin ihracatında yine en büyük pazar oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat, yüzde 21 artarak 48 milyon dolara ulaşırken, İtalya’daki ihracat yüzde 45 artışla 31 milyon dolara çıktı. Üçüncü sırada yer alan Almanya’ya olan ihracat ise yüzde 4 bir düşüşle 29 milyon dolar olurken, ABD’ye olan ihracat yüzde 18 artışla 27 milyon dolara ulaştı. Hollanda’ya yapılan ihracat ise yüzde 29 artışla 20 milyon dolara yükseldi. İtalya’nın şubat ayından sonra bir kez daha ikinci sırada yer alması dikkat çekti.
DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, ABD’nin getireceği ilave gümrük vergilerinin Türkiye, Avrupa ve dünya ekonomisine olası etkilerini değerlendirdi. Memişoğlu, “Türkiye, en düşük yüzde 10 ilave vergi uygulanan ülkeler arasında yer alıyor. Bu da bize ABD pazarında Çin, Hindistan gibi ülkeler karşısında bir rekabet avantajı sağlayabilir. Ancak bu ülkeler, pazar kaybı yaşarlarsa muhtemelen yönlerini Avrupa’ya çevireceklerdir. Dolayısıyla, Denizli ve ülkemiz için önemli olan Avrupa pazarında bir rekabet sürtüşmesi yaşamamız olasıdır. Ayrıca, Trump’ın ticaret savaşları nedeniyle oluşabilecek belirsizlikler, son yıllarda yavaşlama gösteren Avrupa ekonomisinde ihracat ve sanayi üretimi üzerinde ciddi etkilere yol açabilir. Küresel anlamda ise büyüme oranlarının düşmesi ve ticaretin daralması gibi sonuçlar doğurabilir. Bu durum, doğrudan yabancı yatırımların azalmasıyla küresel ekonomik kırılganlıkların yeniden gündeme gelmesine neden olabilir” şeklinde konuştu.