Son dönemdeki hava koşullarındaki ani değişimler, özellikle viral kaynaklı solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak hastanelerde yoğunluk yaratırken, uzmanlar hekim tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu durumun, hastaneye yatış riskini artırdığına dikkat çekiyorlar.
Hızla değişen hava şartları, insanların sağlığını olumsuz yönde etkiliyor ve solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere başvuranların sayısında artış gözlemleniyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Raşit Özer, havalar soğudukça bu tür hastalıkların yaygınlaştığını ve acil servislere yapılan başvurularda önemli bir paya sahip olduğunu belirtti.
Dr. Özer, “Bu enfeksiyonların çoğu viral kökenli. Virüs kaynaklı hastalıklarla ilgili şu sıralar en fazla başvuru gerçekleşiyor. Ancak vatandaşlarda yanlış bir algı mevcut. Doktora gittiklerinde ‘bir antibiyotik yazılacak mı, kullanmam lazım mı?’ gibi düşünceler taşıyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken husus, antibiyotiklerin yalnızca bakterilere etkili ilaçlar olduğudur. Kış aylarında viral enfeksiyonların artış gösterdiğini unutmamak gerekiyor. Antibiyotik kullanımı, zararlı bakterilerin yanı sıra vücudumuzdaki yararlı bakterileri de etkiliyor. Bu yararlı bakterilerin kaybı, virüs kaynaklı enfeksiyonlara karşı direncimizi ciddi oranda azaltabilir. Bu durumu yanlış değerlendirmek, basit bir rahatsızlığın, haftalarca süren şiddetli bir hastalığa dönüşmesine neden olabiliyor. Bu nedenle, antibiyotik kullanırken mutlaka doktor tavsiyesi almak hayati öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Dr. Özer hastalıklara karşı ne yapılması gerektiğini de vurguladı. “İyi bir beslenme düzenine sahip olmak önemlidir. Özellikle mevsim meyvelerinin tüketilmesi, yeterli vitamin ve protein alımı gereklidir. Dengeli bir spor yaparak ve sağlıklı beslenerek, doktorun önerdiği ilaçlarla vücudumuzun enfeksiyonlara karşı direncini artırabiliriz” dedi.