Memiş Akçakaya: 16 Yaşında Fırın Ustalığı Hedefi
Hatay’da yaşayan Memiş Akçakaya, sadece 10 yaşında fırında çıraklığa başlamasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen, hamur hazırlama ve lahmacun yapma gibi önemli beceriler kazandı. Kendini geliştirmeye devam eden Akçakaya, gelecekte yurt dışında kendi fırınını açarak bu mesleği sürdürmeyi amaçlıyor.
Ustalık Yolculuğu
Defne ilçesinin Subaşı Mahallesi’nde 16 yaşında bir genç olan Memiş, 10 yaşında başladığı fırın hayatına azimle devam etti. İlginin ve tutkunun olduğu bu alanda ilk başta temizlik işlerinden fırına adım atan Akçakaya, zamanla ustalarının deneyimlerinden faydalanarak, fırıncılığın inceliklerini öğrenmeye başladı. Hamur açma, lahmacun yapma ve ekmeklere tırnak atma gibi ustalık gerektiren işleri de başarıyla yerine getirmeyi hedefliyor. Fırının yoğun sıcaklığına zamanla alışsa da, bu işin getirdiği zorluklara göğüs germeyi öğrenmiş durumda.
Gelecek Hayali: Yurtdışında Kendi Fırını Açmak
Memiş Akçakaya, hem eğitimine devam ederken hem de fırın işinde edindiği deneyimlerle geleceğe dair büyük umutlar besliyor. “Fırında çalışıyorum, hamur açıyorum, ve çaydanlık açma gibi işler yapıyorum,” diyen Akçakaya, mesleği konusunda son derece kararlı. Genç yaşta fırıncılıkla tanışmasını bir fırsat olarak gören Akçakaya, “Yurt dışında fırın açarak bu mesleği sürdürmek istiyorum. Gençler okuyup çalışmalı; sevmedikleri işlerde başarılı olamazlar,” diye ekliyor.
Usta Mithat Aslanyürek: Kalifiyeli Eleman Yetişmezse Sektör Zorlanır
Fırın ustası Mithat Aslanyürek ise, sektörde kalifiyeli eleman bulmanın giderek zorlaştığını belirterek gençlere tavsiyelerde bulundu. “Memiş, 10 yaşındayken fırına gelip ‘Ben fırın ustası olmak istiyorum’ dedi ve bu kararlılığı onun bu mesleği ne kadar benimsediğini gösteriyor,” diyen Aslanyürek, gençlerin eğitimlerinin yanı sıra meslek edinmelerinin de önemli olduğuna dikkat çekti. Gençler için sadece akademik başarıya odaklanmalarının yeterli olmadığını belirten usta, “Kalifiyeli eleman yetişmezse sektör büyük zorluklarla karşılaşır,” dedi.


