Türkiye'de hekimler ve sağlık çalışanları 14 Mart'ı hem kutlama hem de hesap sorma günü olarak değerlendiriyor. Bu yıl en çok dikkat çeken sorun ise ilaç kıtlığı. Kamu hastanelerinden özel kliniklere, eczanelerden polikliniklere kadar geniş bir yelpazede yaşandığı bildirilen ilaç bulunamama sorunu, sağlık camiasının ortak gündemine girmiş durumda.
Eczanelerde "Stokta Yok" Krizi
Başta kalp-damar, diyabet ve hipertansiyon ilaçları olmak üzere onlarca temel ilaçta stok sıkıntısı yaşandığı rapor ediliyor. Eczacılar, zaman zaman aynı etken maddeyi farklı markalar altında arayıp bulmak için şehir şehir dolaşmak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Hastaların tedavi süreçlerinin aksadığı, özellikle kronik hastalığı olan yaşlıların ciddi sıkıntı çektiği aktarılıyor.
EBTO: "Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün"
Eskişehir Büyük Türkiye Oluşumu (EBTO) 14 Mart dolayısıyla yayımladığı bildiride, sağlık sisteminin yapısal sorunlarına dikkat çekerek gerçek anlamda hasta odaklı, çalışan dostu ve erişilebilir bir sağlık sisteminin hayata geçirilebileceğini vurguladı. Örgüt, ilaç kıtlığı sorununun, sağlık hizmetlerine ayrılan bütçe yetersizliğinin ve hekimlere yönelik şiddetin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade etti.
Hekim Başına Düşen Hasta Sayısı Alarm Veriyor
Türk Tabipleri Birliği verilerine göre pek çok il ve ilçede hekim başına düşen günlük poliklinik sayısı 80-100'ü aşıyor. Bu yük, tanı hatası riskini artırırken sağlık çalışanlarını da tükenmişlik sendromuna sürüklüyor. Uzmanlar, sorunun özünün planlama değil, bütçe ve siyasi tercihler meselesi olduğunu vurguluyor.




