**Satılık konut ilanlarında 1 Şubat 2026’dan itibaren e-Devlet yetki doğrulaması zorunlu hale geliyor.** Düzenleme ile sahte ilanların engellenmesi ve kapora dolandırıcılığının önlenmesi hedefleniyor.
Ticaret Bakanlığı, sahte ilanlarla mücadele kapsamında yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe koyuyor. Kiralık gayrimenkuller ve satılık işyerlerinin ardından, satılık konut ilanları için de yetki doğrulama şartı getirildi. Buna göre, hem mal sahipleri hem de yetki belgeli emlak işletmeleri 1 Şubat 2026’dan itibaren e-Devlet üzerinden yetki doğrulaması olmadan ilan yayımlayamayacak.
Satılık konut ilanları için getirilen yetki doğrulama şartının; sahte ilanların önlenmesi, izinsiz ilan girişlerinin engellenmesi, mükerrer ilanların azaltılması, fiyat manipülasyonunun sınırlanması ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Konuya dair açıklamalarda bulunan Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 1 Şubat tarihinde uygulamaya geçirilecek Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile sahte ilanların önüne geçileceğini ifade etti. Özelmacıklı, yeni sistemin kapora dolandırıcılığını önlemeye de katkı sağlayacağını dile getirdi.
Özelmacıklı, “Elektronik İlan Doğrulama Sistemi sahte ilanların engellenmesi için devreye alınmış önemli bir uygulamaydı. İki faz olarak planlandı. İlk fazda ilan veren kişilerin kimliklerinin doğrulanması ile ilgili süreç tamamlandı. Sonrasında da verilen ilanların doğrulanmasına yönelik entegrasyonlar tamamlandı. İlk olarak kiralık taşınmazlarda bu uygulama başladı. 1 Şubat 2026 tarihi itibariyle de tüm taşınmaz ilanlarında sistem aktif hale gelecek” bilgisini paylaştı.
**EİDS ile kaparo dolandırıcılığının önüne geçilecek, sahte ilanlar engellenecek** 1 Şubat 2026 itibariyle uygulanacak sisteme dair bilgi veren Özelmacıklı, “EİDS, ilanı verilen gayrimenkulün doğru olup olmadığını, verilen ilanda mal sahibinin izninin bulunup bulunmadığını gösteren bir uygulama. Vatandaşlar sahte ilanlar nedeniyle kaparo dolandırıcılığıyla karşılaşabiliyordu. Gerçek olmayan ilanlar nedeniyle mağduriyet yaşanabiliyordu. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile kaparo dolandırıcılığı önlenecek aynı zamanda sahte ilanlar da engellenecek. 1 Şubat 2026 itibariyle vatandaşlar ilanlara güvenebilecek” şeklinde konuştu.
İlan verme süreçlerine ilişkin de bilgi veren Özelmacıklı, “İlan verme süreçlerinde bir ilanı kişinin kendisi ya da birinci derece akrabalarına aitse akrabaları adına kendisi üzerinden girebiliyor. Kişi; annesi, babası ya da çocukları adına bir gayrimenkulün ilanını verebilir. Mal sahibi, yetki belgesi bulunan bir emlak işletmesi aracılığıyla da ilan verebilir. Mal sahibi, yetkilendirme sözleşmesi sonrasında taşınmazın satılık veya kiralık olarak ilana girilmesinin onayını verebilir” diye belirtti.
İhlas Haber Ajansı
