15 Temmuz darbe girişiminde Acıbadem'deki Türk Telekom'u işgal ederek Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişiyi öldürdükleri ve 23 kişinin de yaralanmasına neden oldukları iddia edilen 41 askerin yargılandığı davada, tüm sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi. Mahkeme, diğer celsenin üç gün boyunca Silivri'de yapılmasına hükmetti.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar teğmen Şerif Özbay, astsubay Serkan Aplak, uzman çavuşlar Ali Karahan, Bayram Aydın, Özgür Kaya, Hasan Övez ve Yasin Kayhan ile 34 er olmak üzere 41 sanık getirildi. Sanık askerler tarafından öldürülen Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş, Muhammet Fazlı Demir, Murat Mertel, Murat Naiboğlu, Orhun Göytan ve Şirin Diril'in yakınları ve çıkan olaylarda yaralandığı tespit edilen bazı müştekilerin avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmanın 5. gününde ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, mevcut deliller, adli kontrolün yetersiz kalacağı gerekçeleriyle tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Heyet, ayrıca dosyanın bilirkişiye gönderilerek hangi yaralamanın, hangi cins silah ile yapıldığının, hangi tür silah ile ne mesafeden ateş edildiğine yönelik tespit yapılmasına da hükmetti. Sanıklardan Kemal Budak ve Okan Kocabıyık'ın çatışmalar anında yaralandıkları için ve sanık Muhammed Şahin'in ayırt etme güçlüğü nedeniyle tahliye edilmeleri yönündeki taleplerine ilişkin ise her üç sanığın Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek tutuklu kalmalarına engel bir hal olup olmadığının değerlendirilmesine karar verildi. Teğmen Şerif Özbay, astsubay Serkan Aplak, uzman çavuşlar Ali Karahan, Bayram Aydın, Özgür Kaya, Hasan Övez , Yasin Kayhan ve ölen Kurmay Yüzbaşı Mehmet Karabekir'in 1 Ağustos 2014-16 Temmuz 2016 tarihine kadar telefonlarında ByLock sorgulaması yapılmasına da karar veren heyet, duruşmların 6-7-8 Eylül tarihinde, Silivri'de yapılmasına hükmetti.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan 319 sayfalık iddianamede, 7'si rütbeli 34 er olmak üzere tutuklu 41 şüpheli bulundu. Askerler tarafından ateş edilmesi sonucu hayatını kaybeden Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş, Muhammet Fazlı Demir, Murat Mertel, Murat Naiboğlu, Orhun Göytan ve Şirin Diril "maktül" sıfatıyla; yine askerler tarafından yaralandığı tespit edilen 23 kişinin dahil olduğu 44 kişi de "müşteki" sıfatıyla yer aldı. İddianamede 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda darbe girişiminde stratejik noktalardan olan Acıbadem Türk Telekom Bölge Müdürlüğü'nü kontrol altında tutma görevinin Kurmay Yüzbaşı Mehmet Karabekir'e verildiği, Karabekir'in komutasında 4 zırhlı askeri araç ve bir otomobille birlikte 41 askerin saat 22.45'te Tugay'dan çıkış yaptıkları belirtildi. Kurmay Yüzbaşı Mehmet Karabekir'in Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş'a silahla ateş ederek öldürmesine ilişkin fotoğraflara yer verilen iddianamede, Kurmay Yüzbaşı Karabekir'in vurulması da iddianamede anlatıldı. Tüm sanıklar hakkında toplam 9'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve değişik suçlardan 559'ar yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

DHA