SİVAS'ın Hafik İlçesi'ne bağlı Küpecik Köyü'nde 1991 yılında yapılan şebeke hattından sadece 1 yıl su aktı. Aynı kaynaktan diğer köylere de verildiği için Küpecik Köyü'ne su ulaşmamaya başladı. Köylüler 25 yıldır içme suyu ihtiyacını çevre köylerden taşıma sistemiyle gideriyor.

Hafik ilçesine 22 kilometre mesafedeki 115 nüfuslu Küpecik köyüne 1991 yılında şebeke hattı kuruldu. Suya kavuşmanın mutluluğunu yaşayan köylülerin sevinci sadece 1 yıl sürdü. Köye su sağlayan 26 kilometre mesafedeki kaynaktan, civardaki 27 köyün de yararlanması nedeni ile hattın en sonunda kalan Küpecik'e su yeterli oranda ulaşmamaya başladı. Suyun kesilmesiyle mağdur olan köylüler kendi imkanları ile köydeki kaynak sularını kullanmaya yöneldi. Ancak analizi yapılan köydeki kaynak sularına "içilmez" raporu verildi. Köy çeşmesinin de suyunun tuzlu olması nedeniyle taşıma su kullanılmaya başlandı. Köy halkı, çevre köylerden traktörle ve yaya olarak su getirip ihtiyaçlarını karşılamaya başladı.

'KAYNAK SULARI TUZLU'

Köyde ikamet eden Ziraat Mühendisi Turan Pınar, köylerindeki su probleminin bir türlü çözülmediğini belirterek, "26 yıl önce köyümüze şebeke suyu getirildi. Gürlevik Dağı'ndan da çıkan suyu biz bir yıl kullanabildik. Diğer köylere de aynı kaynaktan su verildiği için şebeke yetmeyince bizim suyumuz kesildi. Şebeke suyunu sadece 1 yıl kullanabildik. Bu suyun da tüm tahlilleri yapılmıştı. Kaliteli bir suydu. Daha sonra meramızda bulunan "artık göze" dediğimiz kaynaktan su alarak depoya getirdik. Ama bu çözüm olmadı. Köyümüzün mera kısmı tuz madenleri içerdiği için bölgedeki kaynak sularımız da maalesef tuzlu. Zaten bu suların da kullanılmaz raporları elimizde mevcut. Mecburen bu suları kullanmak zorunda kalan köylülerimiz var. Ama içme suyumuz yok. Köyümüzdeki bazı kaynak sularını hayvanların bile kullanamayacağı yönünde analiz raporları var" dedi.

Pınar, mevcut hattın borularının küçük yapılmasından dolayı suyun köye ulaşmadığını belirterek, "Bu şebeke yaparken bu su hattının borularının çapları küçük yapılmış. 28 Köy arasında son köy olmamızdan dolayı da bizim köye su gelmiyor. Bazen birkaç damla aktığı oluyor. Bu sorunun çözülmesi için de alt yapının tamamen değiştirilmesi gerekiyor. Bunun maliyeti de yüksek. Köylünün kendi imkanları ile karşılaması mümkün değil" dedi.

Köylüler de yıllardır içme suyu sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, çözüm beklediklerini dile getirdi.

FOTOĞRAFLI

Şebeke Suyuna Hasret Kaldılar

Şebeke Suyuna Hasret Kaldılar

Şebeke Suyuna Hasret Kaldılar

Şebeke Suyuna Hasret Kaldılar

DHA