Progesteron hormonu kadınlarda ön hipofizden salgılanan lutein oluşturan hormonun (LH) denetimi altında yumurtalıklar tarafından salgılanan hamilelik ve embriyogenez de önemli etkisi olan cinsiyet ve steroit hormonudur. Yani progesteron hormonu her ay kadını hamilelik için hazırlayan bir kadın hormonudur.

Her ayın ikinci yarısından sonra progesteron miktarı, bir kaç gün içerisinde yükselir ve rütin tane kanaması ile birlikte düşer. Kullanılmakta olan doğum kontrol hapları pregesteron bileşik formlarıdır. Progesteronu yumurtalıklar salgılar.

Lutein ön hipofizden salgılanır ve yapıcı hormonun denetimi ile birlikte üretilir. Döl yatağı kasılmaları zorlaştırır. Bu sayede bu salgının artmasını sağlar. Düşük tehlikesinin olduğu durumlarda progesteronun miktarını arttırmak için progesteron ilaç takviyesi doktor tarafından verilebilir.

PROGESTERON HORMONU NASIL ARTAR

Progesteron hormonunun salınımına arttıran bir çok hap vardır. Kısa sürede etkisini göstermektedir. Yine de bu progesteron eksikliğini haplar yerine doğal yollardan sağlarsak daha faydalı olacaktır. Pregesteron seviyesini arttıran meyvelerin başında avakado gelmektedir. Ayrıca dereotu da içerdiği antioksidanlar itibariyle çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılır. Dereotu progesteron salınımını da arttırır. Domates ve ıspanak da progesteron seviyesini arttırmada faydalıdır. İçeğindeki B6 vitamini progerteron seviyesini arttırır. Kekik, zerdeçal ve keklik otu da progesteron salınımını arttırır.

PROGESTERON SEVİYESİ NEDEN AZALIR

'Yeşil ışık' teknolojisi Monaco'da ilgi gördü 'Yeşil ışık' teknolojisi Monaco'da ilgi gördü

Progesteron hormonu hamilelik döneminde aşırı yükselir ve kadın rahminin kalınlaşmasına etkili olur. Hamilelik haricindeki zamanlarda bu hormon düşüktür. Kadınların menapoz dönemlerinde hormonlarda oldukça değişiklikler görülür. Bazı hormonlar yükselirken bazı hormonlar da düşer. Progesteron hormonu da düşüş gösteren hormonlar arasındadır.

Dış gebelik de yumurtaların rahim dışına tutunması ile oluşmaktadır. Dış gebelik durumunda da progesteron hormonu düşüklüğü oluşur. Fallop tüpü üzerinde oluşan iltihaplar da progerteron hormonunda düşüklüğe neden olur.