Almanya'da Türk kökenlilere ait işletmelere her gün bir yenisi ekleniyor. Ticaret yaşamına adım atan Türkler arasında kadın girişimciler de var. Köln'de yaşayan ve bu yılın başında Mira Natursteine (Mira Doğal Taşlar) firmasının açılışını yapan Fadime Aygün, Türk kadın girişimcilerden sadece biri. Ancak onun özelliği, ticari yaşama, erkeklerin egemen olduğu inşaat sektöründe adım atması. Üç çocuk annesi Aygün, inşaat şirketlerine ve şahıslara granit ve mermer satıyor. Bu sektöre gireceğini söylediğinde çevresi pek sıcak bakmasa da kendisi başarılı olacağından emin.

"Sektörde kadınlar ikinci planda"

Granit ve mermer sektöründe pek kadın bulunmadığını belirten Fadime Aygün, çeşitli zorluklar yaşamış. Aygün bu konuda şunları söyledi: "Bu sektörde işe kadınlar, erkeklere göre dezavantajlı başlıyorlar. Erkekler daha ön planda. Müşteriler, erkeklerin daha güven verdiğini düşünüyorlar. Eğer bir erkek çalışanı yanıma alarak bir müşteri ile görüşmeye gidersem, müşteri sürekli yanımdaki erkeğe bakarak konuşuyor. Aslında işi yapan kadın ama nedense erkeğe odaklanıyorlar, kadın ikinci planda kalıyor. Size bakmıyorlar dahi, sizi umursamıyorlar. Ama saygı duyan erkeklerimiz de var."

İşkadını Fadime Aygün, eğer mağazaya bir kadın müşteri gelirse, bu kez kadın olma dezavantajının avantaja dönüştüğünü de ifade etti.

"Korkmasınlar, yılmasınlar, pes etmesinler"

Adanalı olan ve Almanya'ya evlilik yoluyla gelen Fadime Aygün, Adana'da yaşadığı yıllarda dayısının inşaat firmasında çalışmış. İnşaat sektörüne bu yüzden ilgi duyduğunu dile getiren Aygün, Mira Naturstein firmasını açtığında ise hayalinin gerçekleştiğini söylüyor. Ticarete girmek isteyen kadınlara tavsiyede bulunan Fadime Aygün, "Korkmasınlar, yılmasınlar, pes etmesinler. Dışarıdan baktığınızda kolay gibi görünse de ciddi zorluklarla karşılaşıyorsunuz. İmkansız gibi görünen şeyleri imkanlı hale getiriyorsunuz. Bu işyerinin bu günlere gelmesi çok zor oldu. Arabayı yol kenarına park edip ağladığım günleri biliyorum. Arkadaşlarımdan, "pes et, artık bırak" diyenler oldu. En başta annem ve babam da inanmamıştı. Ama bir kadın istedikten sonra her şeyi başarır, kadın için "hayır" diye bir kelime yoktur."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Fadime Aygün ile röportaj

-Detaylar

DHA