Zatürre asli olarak akciğer dokuları üzerinde ortaya çıkan iltihaplanma sorunu olarak görülmektedir.

Akciğer üzerinde nefes almamıza yarayan ve oksijeni akciğerlere taşıma görevini üstlenen hava keselerinin iltihaplanarak tıkanması şeklinde cereyan etmekte olan bu hastalık bazı zamanlar tehlikeli sonuçlarda doğurabilmektedir. Bundan dolayı bu hastalıktan korunmak sağlığımız açısından ciddi bir önem taşır. Hastalığın belirtilerini tanımlamak ve bulaşıcı türde ki bu hastalığın nasıl aktarıldığını bilmek bu savunma önlemleri için son derece önemlidir.

 

Zatürre Hastalığı Nasıl Bulaşmaktadır?

– Zatürre bazı bakteriler ve bunlarla ilişkili mikroorganizmalar yoluyla bulaşıcı bir özellik kazanmaktadır.
– Bu hastalığı taşıyan bireyler çeşitli yollardan hastalığını sağlıklı kişilere bulaştırabilmektedir.
– Genellikle hastalığın bulaşıcı etmenleri hasta kişinin ağız, nefes ve çeşitli ortak kullanım araçları vasıtasıyla sağlıklı kişilere nüfuz edebilmektedir.
-Yine sağlıklı bir bireyin kendi boğaz yolları ve sindirim organlarında oluşan bakteriyel yapıların da akciğerde hava keseleri üzerinde enfeksiyona neden olmasıyla da ortaya çıkmaktadır.
– Bilhassa vücut metabolizması zayıf ve bitkin düşmüş kimseler bu hastalığa karışı daha düşük dirençlidirler.

Zatürre Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

İlk ve öncül belirtiler arasında sık öksürük, baş ağrısı, halsizlik, titreme derecesinde üşüme, sıklıkla balgam oluşması gibi sorunlar görülmektedir.

– Yine hastalık akciğerlerde ki hava keselerinde tıkanma yarattığı için göğüs ağrısıyla birlikte nefes darlığına da neden olabilmektedir.

– Bazı kişilerde ise belirtiler kendini daha hafif ölçülerde halsizlik durumu, iştahsızlık, kimi zaman baş dönmesi ve yüksek ateş olarak da göstermektedir.

– Bilhassa çocuklarda erken tedbir alınmadığı takdirde ölümcül neticelere neden olabilecek bir hastalık türüdür. Hızlı soluma çocuklarda zatürrenin önemli bir belirtisi olabileceği gibi yüksek ateş ve karın ağrısı gibi durumlarda bunun habercisi olabilmektedir.

Sonuç olarak gerekli tedbirler alınmadığında ciddi sorunlara neden olabilen bu hastalığa karşı, neden olan faktörleri bilerek gerekli önlemleri zamanında almak son derece büyük bir önem arz etmektedir.