Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne çağrıda bulunarak, mısır alım fiyatlarının acilen belirlenmesini istedi.
Çiftçiler Zor Durumda
Başkan Doğan, yaptığı açıklamada geçmişte alınan ithalat kararlarını hatırlatarak, “10 Ekim 2024’te 1 milyon ton, 19 Mart 2025’te yine 1 milyon ton mısır, yüzde 5 gümrükle ithal edildi. 1 Mayıs 2025’te ise 1 milyon ton mısır ithalatında gümrük tamamen kaldırıldı. Şu an yeni bir 500 bin tonluk ithalata yine sıfır vergi ile izin verildi. Çiftçiler, bu yıl mısırın yanı sıra soğan, patates, domates, karpuz, marul ve biber gibi birçok üründe ağır kayıplar yaşadı. Kıraç arazilerde buğdaydan verim alınamadı; narenciye ürünlerinde ise zirai don nedeniyle büyük kayıplar söz konusu oldu. Geçen yıl aşırı sıcaklar, mısırda yüzde 25 verim kaybına yol açtı. Bu yıl, Adana’daki ekim alanı yüzde 40 oranında arttı. İklim koşulları olumlu yönde ilerliyor ve yüksek verim bekleniyor. Fakat, ürün tarladayken, hasada 15-20 gün kala ithalat kararları açıklanması kaygı verici,” dedi.
Mısır Alım Fiyatları Bekleniyor
Doğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne yönelik çağrısını yineleyerek, mısır alım fiyatlarının bir an önce açıklanması gerektiğini dile getirerek, “Hasat işlemi sahil kesimlerinden başlayarak ovaya doğru yayılacak. Çiftçimiz ürününü hasat öncesinde ne kadara satacağını bilmelidir. TMO, alım fiyatlarını kamuoyuyla paylaşmalı ve kendisinin üreticiyle birlikte olduğunu göstermelidir. Sanayi talepleri hemen karşılanıyor; ancak çiftçilere aynı hassasiyet gösterilmiyor. İthalat kararları sanayicileri memnun etse de bu durum, çiftçilerini her geçen gün toprağından uzaklaştırıyor,” dedi.
Son olarak Doğan, “Çiftçimizin emeği, alın teri ve toprağa olan bağlılığı yok sayılmamalıdır. Biz, adil, sürdürülebilir ve üreticiyi destekleyen bir tarım politikası talep ediyoruz. Bu ülkenin gıda güvenliği, ithalatla değil, üreten çiftçi ile sağlanmalıdır,” şeklinde konuştu.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı