Yoshinori Moriwaki: “Adalar ve Çınarcık Bölgesinde Deprem Riski Devam Ediyor”

Yüksek mimar ve inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye’deki deprem tehlikelerini ve yapı stoku sorununu vurgulayarak, 21 milyon yapının %50’sinin izinsiz olduğunu belirtti. Ayrıca, Adalar ve Çınarcık bölgesinde enerji birikimi devam ettiğini ifade etti. Deprem farkındalığının erken yaşlardan itibaren öğretileceğini önerdi.

Yüksek mimar ve inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye'deki deprem tehlikelerini

Yüksek mimar ve inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, 23 Nisan’da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin bazı fay hatlarındaki enerjiyi azalttığını, ancak Adalar ve Çınarcık bölgelerindeki fayın henüz kırılmadığını ve bu bölgelerde de deprem olma ihtimalinin bulunduğunu vurguladı.

İstinye Üniversitesi’nde gerçekleştirilen İstanbul Mimarlık Zirvesi’nde üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Moriwaki, Türkiye’nin deprem hazırlığı ve mevcut durumu hakkında bilgi verdi.

Moriwaki, “Türkiye’de kayıtlı 21 milyon yapı mevcut, buna karşın bunların yarısından fazlası ruhsatsız yapılardır,” açıklamasında bulundu. Mimar olarak Türkiye için nelerin gerekliliğini ve Türkiye’nin mevcut durumunu ele aldığını belirten Moriwaki, “Merhum Ahmet Mete Işıkara’nın, ‘Depremler insanı öldürmez, binalar öldürür’ sözünü hatırlatmak isterim. Özellikle yumuşak zeminli bölgelerde iyileştirme yapılması gerekiyor, bu konuda kentsel dönüşüm projelerine daha fazla ağırlık vermeliyiz,” şeklinde konuştu.

Ayrıca, çocuklara deprem bilincini aşılamanın önemine değinen Moriwaki, “Japonya’da ilkokuldan itibaren depremle ilgili eğitim verilmektedir. Çocuklara bu bilinci kazandırmanın yollarından biri de eğlenceli yöntemler kullanmaktır,” ifadesini kullandı.

Kuzey Anadolu fay hattıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Moriwaki, “1999 ve 1912 yıllarında depremler meydana gelmiştir. 23 Nisan’da yaşanan depremin ardından bölgenin enerjisi biraz azalmış olsa da, Adalar ve Çınarcık tarafında hala enerji birikimi devam ediyor,” şeklinde konuştu.

Moriwaki, Türkiye’nin deniz alanında meydana gelebilecek depremlerin tsunami riski oluşturabileceğini ancak dalga boyunun genelde 1 metre civarında olacağını ifade ederken, olası büyük bir depremde en kötü ihtimalle 3 metre uzunluğunda bir tsunami riski olabileceğini belirtti.