Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yaz Döneminde Boğulma Vakalarına Dikkat: Uzmanlardan Önemli Uyarılar

Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şaban Uysal, yaz aylarında boğulma vakalarına karşı uyarıda bulundu. Risklerin genelde 20 yaş altındaki bireylerde görüldüğünü belirtierek, boğulma öncesi yapılması gerekenleri ve dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şaban Uysal, yaz aylarında

Yaz Döneminde Boğulma Vakalarına Dikkat!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte boğulma olaylarının sayısında artış gözlemleniyor. Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şaban Uysal, bu dönemde yaşanan boğulma vakaları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Boğulma Vakalarının Yaygın Nedenleri

Boğulmaların büyük bir çoğunluğunun kaza nedeniyle gerçekleştiğini ifade eden Uysal, özellikle 20 yaş altındaki bireylerin bu tür kazalardan etkilendiğini vurguladı. Bu grup içerisinde en çok etkilenme 1-4 yaş arası ile 15-19 yaş arası bireylerde görülüyor. Yüzme bilmeyenlerin, derinliğini ve zemin yapılarını bilmedikleri alanlarda serinleme amacıyla bulunması, boğulmanın başlıca sebeplerinden biri. Yüzme bilgilere gelen kazalarda ise akıntı, dibi balçık olan bölgeler, çarpma, kramp, baygınlık ve su sporları sırasında yaşanan kaza gibi unsurlar etkili oluyor. Boğulma vakaları tatlı su ya da tuzlu suda meydana gelebiliyor.

Boğulma Türleri ve Etkileri

Boğulma vakalarının iki ana türüne dikkat çeken Dr. Uysal, bunların kuru boğulma ve su yutarak boğulma olarak ayrıldığını açıkladı. Kuru boğulmalar, su yutulmasına rağmen boğazda spazm oluşturarak hava girişini engelliyor ve bu tür vakalar toplam boğulma vakalarının yüzde 20’sini oluşturuyor. Su yutarak boğulma ise vakaların yüzde 80’ini kapsıyor ve suyun içeriği, miktarı ve tuz oranı da boğulma sonrası yaşanan komplikasyonları etkiliyor. Tuzlu su ile boğulma vakalarında durum biraz daha karmaşık olurken, bu tür vakalarda hastaların 48 saat gözlem altında tutulması gerekmektedir.

Boğulma Anında Yapılması Gerekenler

Uysal, bir boğulma anında yapılması gerekenleri de sıraladı. İlk olarak, boğulmakta olan bireye batmaz bir cisim, can simidi ya da yüzme aracı ile yardım edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, suya atlayarak yardım etme girişimlerinin kurtarıcı için tehlike yaratabileceği konusunda uyarıda bulundu. Boğulma tehlikesi yaşayan biri sudan çıkarıldığında, ağzındaki yabancı cisimler ve takma dişler derhal çıkarılmalı, ardından dikkatlice başı arkaya yatırılarak suni solunum ve kalp masajına başlanmalıdır. Tüm bu işlemlerin, bu konuda bilgi sahibi kişiler tarafından gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor.

Yanlış Bilgiler ve Önlemler

Of Devlet Hastanesi Başhekimi, sık yapılan hatalara da değindi. Akciğerlere dolan suyu çıkarmak için kazazedeyi baş aşağı pozisyona getirmek, zaman kaybından başka bir sonuç doğurmadığını belirtti. Boğulma riski geçirenlerin hemen evlerine dönmemesi, en az 24-48 saat hastanede izlenmeleri gerektiğinin altını çizdi. Çocukların mutlaka deneyimli yüzme bilen kişiler ve ebeveynler tarafından gözetilmesi gerektiğini ifade eden Uysal, “Boğulma riski her zaman mevcut, bu nedenle son derece dikkatli olunmalıdır” dedi.