Yaşar Üniversitesi’nden Yenilikçi Projeler
Yaşar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri 2024-2025 Yılı Bitirme Projeleri’ni sergiledi. Helikopter platformlarında kullanılmak üzere geliştirilen mikroşerit anten tasarımı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından seçilen projeler arasında yer aldı.
Savunma Sanayiinde Öne Çıkan Projeler
Uluslararası alanda önemli teknoloji firmalarına nitelikli işgücü yetiştiren Yaşar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün mühendis adayları, savunma sanayiinden derin öğrenmeye kadar geniş bir yelpazede projeler geliştirdi. Gerçek hayat mühendislik problemlerine çözüm önerileri sunan öğrenciler, mezuniyet projeleriyle yeteneklerini sergiledi. Aralarında Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin de bulunduğu ekipler, projelerini hayata geçirerek sergide yer aldı.
Öne Çıkan Projeler
TUSAŞ’a Proje Ürettiler
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Seçmen’in danışmanlığında yapılan Helikopterler İçin Eğimli/Kavisli Anten Tasarımı Projesi, öğrenciler Miraç Alperen Yücel ve Ceren İstanbul tarafından hazırlandı. Proje, helikopter gövdesine entegre edilebilecek, aerodinamik yapıyı bozmayan ve geniş huzmede çalışabilen bir anten tasarımı sunmayı hedefliyor.
Otonom Sürüş Destek Sistemi
Öğrencilerden Aysu Aksoy, Berkan Akpınar, Elif Nur Koçak, Otonom Sürüş Destek Sistemi geliştirdi. Dr. Öğretim Üyesi Mahir Kutay’ın danışmanlığındaki projede, derin öğrenme yöntemleri kullanılarak şerit takibi, obje tanıma ve trafik levhası tanıma sistemleri birleştirildi.
Meyve Toplama Dronu
Osman Görgen, Yiğit Aslum, İrem Nur Ceylan ve Arda Harman, Prof. Dr. Mustafa Gündüzalp danışmanlığında geliştirdikleri Drone Tabanlı Meyve Toplama Cihazı ile dikkat çekti. Uçmakta olan bu drone, meyveleri tespit ederek robotik kol yardımıyla toplayabiliyor.
Duyguya Dayalı Dinamik Oyun Sistemi
Yaşar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nalan Özkurt’un danışmanlığındaki Duyguya Dayalı Dinamik Dengeleme Sistemi, Ekin Çetin ve Alp Onat Topçam tarafından hazırlandı. Bu proje, oyuncunun yüz ifadesi ile oyun zorluk seviyesini dinamik olarak ayarlayarak eğlenceli bir deneyim sunmayı amaçlıyor.
Afet Tahmin Sistemi Geliştirildi
Bengisu İnal ve İrem Bacanlı, Doç. Dr. Burhan Gülbahar danışmanlığında Kuantum ve Klasik Makine Öğrenmesi ile Afet Tahmini sistemini tasarladı. Projede, gerçek zamanlı veri kümeleri ile doğal afetleri öngörmeyi sağlayan sistem üzerinde çalışmalar gerçekleştirildi.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı