Vodafone Vakfı’nın ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ Projesi, WSIS Prizes 2025’te Ödül Kazandı
Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin iş birliği ile geliştirilen ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ dijital eğitim projesi, Birleşmiş Milletler’in prestijli ödül programı WSIS Prizes 2025’te ödül almayı başardı.
Projenin Başarıları ve Kazandığı Unvan
Vodafone Vakfı’nın sosyal değişimi destekleme amacıyla başlattığı ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi, önemli bir başarı ile gündeme geldi. 2025 WSIS Prizes’ında ‘Capacity Building’ (Kapasite Geliştirme) kategorisinde en çok oyu alan projelerden biri olarak ‘Champion’ (Şampiyon) unvanını kazandı. Toplamda 2 milyonun üzerinde oy kullanılarak, projenin yerel ve global düzeydeki etkisi böylece belgelendi. Ödül töreninin, 7 Temmuz’da Cenevre’de gerçekleştirilecek WSIS+20 Zirvesi çerçevesinde yapılacağı bildirildi.
Fotoğraf Yarışmasında İki Başarı
Ayrıca, ‘AI Stars: Empowering Young Minds in Hatay’ (Yapay Zekâ Yıldızları: Hatay’da Genç Zihinlerin Güçlendirilmesi) isimli fotoğraf, WSIS 2025 Fotoğraf Yarışması’nda finalist olarak seçildi. 246 başvuru arasında yer alarak büyük bir başarı elde eden bu fotoğraf, WSIS+20 Üst Düzey Etkinliği’nin resmi web sitesinde yayınlanacak ve sosyal medya kanalları aracılığıyla da paylaşılacak.
Vodafone Vakfı’ndan Açıklamalar
Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, projelerinin uluslararası ölçekte bu derece takdir görmesinin kendilerini gururlandırdığını belirterek, gençlerin teknolojik beceriler edinmelerini sağlamak için çalışmalara devam edeceklerini ifade etti. Süel, “Amacımız, öğrencilere yapay zekâ konusunda kapsamlı eğitim vererek onların bu teknolojiyi kullanıp, yenilikçi projeler geliştirmelerine olanak tanımaktır.” dedi.
Habitat Derneği’nin Vurgusu
Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu da, projenin uluslararası düzeyde takdir edilmesinin, Türkiye’nin dijital dönüşümündeki önemli bir adım olduğunu belirtti. Caldu, “Bu ödül, gençlerin dijital beceriler edinmesini sağlama hedefimizin global ölçekte başarısını gösteriyor,” dedi. Projenin ilk yılında 36 binden fazla öğrenciye eğitim verdiklerini ve her 1 TL’lik yatırımın 5,34 TL’lik sosyal geri dönüş sağladığını vurguladı.
Gelecek Hedefleri
‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesinin yeni döneminde, Türkiye genelinde 55 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Geçtiğimiz dönemde 12 ilde, 58 farklı lokasyonda yapılmış olan eğitimleri, 183 gönüllü öğretmenin desteği ile gerçekleştirilmişti. Projenin büyüme hedefleri, daha fazla gencin yapay zekâdan faydalanmasını sağlayarak, üretken bireyler yetiştirmek üzerine kuruluyor.
WSIS Prizes Ödül Süreci
Her yıl düzenlenen WSIS Prizes ödül programı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kalkınma hedeflerine yönelik etkili kullanımını ödüllendirmektedir. 2025 yılında yapılan başvurular arasında toplamda 972 proje yer almakta. Her kategoride sadece 20 proje, halk oylamasına kalmayı başarmıştır. Seçilen projeler arasından 5 tanesi ‘Champion’ unvanı ile ödüllendirilmiştir.