Van’da Düğün Sezonuyla Yöresel Kıyafetlere İlgi Patladı!

Van’da düğün sezonunun başlamasıyla yöresel “kiras-fistan” kıyafetlerine talep arttı. Esnaf Rahmi Aslan, yoğun siparişlerle karşılaştıklarını ve yurt dışına da gönderim yaptıklarını belirtti. Hacer Sargın, oğlunun düğünü için özel bir kıyafet diktiriyor.

Van'da düğün sezonunun başlamasıyla yöresel "kiras-fistan" kıyafetlerine talep arttı. Esnaf

**Van’da Düğün Sezonu ile Yöresel Kıyafetlere Artan İlgi**

Van, düğün sezonunun açılmasıyla birlikte yöresel kıyafetlere olan talebin arttığını gözlemliyor. Bu yerel giysiler, halk arasında “kiras-fistan” olarak biliniyor ve Doğu ile Güneydoğu Anadolu’nun pek çok yerleşiminde asırlardır tercih ediliyor. Bu özel kıyafetler, özellikle düğün, nişan gibi organizasyonlarda kadınların vazgeçilmezi haline geldi.

**Esnafın Yüzü Gülüyor**

Düğün sezonunun faaliyete geçmesiyle birlikte işlerin hızlandığını belirten esnaf Rahmi Aslan, “Bu yıl 38 yıldır sektördeyim ve düğün mevsimi ile birlikte işlerimizin yoğunlaştığını görüyoruz. Gecemizi gündüzümüze katıp siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Bayramdan sonra yoğunluğumuz belirgin şekilde artıyor,” şeklinde konuştu.

Kıyafetlerin üretiminde kullanılan kumaşların Irak, İran, Hindistan, Dubai ve Çin’den geldiğini söyleyen Aslan, “Müşteri taleplerine göre özel modeller tasarlıyoruz. Kumaşlar buraya ulaşıyor ve biz de istenen ölçülere göre dikip gönderiyoruz. Bu yıl özellikle Irak modeli büyük ilgi görüyor, fujya rengi en çok tercih edilen renklerden biri. Fiyatlar ise, kumaşta kullanılan taşların seyrekliği ve yoğunluğuna bağlı olarak 5 bin TL ile 8 bin TL arasında değişiyor,” ifadelerini kullandı.

**Yurt Dışına Artan İstekler**

Yöresel kıyafetlerin sadece Türkiye içinde değil, yurt dışında da talep gördüğünü vurgulayan Aslan, “Yöresel giysiler günümüzde bir moda haline geldi, bu nedenle özellikle yurt dışı ve büyükşehirlerden yoğun sipariş alıyoruz. Almanya, İngiltere ve Fransa’dan gelen siparişler oldukça fazla. Türkiye’de ise İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerin yanı sıra ülkenin dört bir yanına sevkiyat yapıyoruz,” dedi.

İzmir’den düğün için gelerek yöresel kıyafet diktirmek isteyen Hacer Sargın, “Kendi kültürümüze ait kıyafeti diktirmek üzere geldim. İnşallah istediğim modelde giyebilirim. Siyah, taş işlemeli ve şatafatlı bir elbise seçtim. Kürt kökenli olduğumuz için bu kıyafet bizim için oldukça önemli. Oğlumun düğünü olduğu için özellikle titiz davranıyorum,” şeklinde düşüncelerini aktardı.