Türkiye’de Elektrikli Araç Kullanımı Artıyor
Elektrikli araç şarj çözümleri üreten bir firma tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye’de elektrikli araç sahiplerinin neredeyse tamamı 40 yaşının altında ve yüksek bir eğitim düzeyine sahip. Katılımcıların %70’i araçlarını düzenli olarak kamuya açık şarj istasyonlarında şarj etmeyi tercih ederken, yaklaşık %40’ı evlerinde şarj etmeyi tercih ediyor ve bu eğilim giderek yükseliyor.
Şarj Altyapısında Önemli Gelişmeler
Türkiye’de elektromobilite, son yıllarda ciddi bir ivme kazanmış durumda. 2016 yılında yalnızca 44 elektrikli aracın tescil edildiği ülkede, 2024 yılı itibarıyla bu sayının 105 binin üzerine çıkması bekleniyor. 2025’in ortalarına gelindiğinde ise yollarda 200 binden fazla elektrikli aracın bulunacağı öngörülüyor. On yıllık ortalamalara göre ise bu süre zarfında %137 gibi dikkat çekici bir artış yaşanmış durumda.
Araştırma sonuçlarına göre, elektrikli araç kullanıcılarının büyük bir kısmı, %70 oranında düzenli olarak halka açık şarj noktalarını kullanırken, %40’ı ise ev ortamında şarj yapmayı tercih ediyor. Neredeyse her dört araç sürücüsünden biri, evdeki elektrik prizleri için 220 voltluk acil durum şarj kablosu kullanıyor. Ayrıca, %57’lik bir kesim sabit bir duvar kutusu ile şarj sağlarken, %17’lik oran mobil Wallbox kullanımı ile yolda da esneklik sağlıyor.
Wallbox Seçiminde Öne Çıkan Markalar
Araştırmaya katılanların ortaya koyduğu verilere göre Türkiye’de bilinen wallbox markaları arasında öne çıkanlar; yerli mühendislik firması Vestel, Tesla ve Avusturya merkezli şarj teknolojileri firması go-e. Katılımcıların neredeyse üçte biri, ev için bir şarj çözümü seçerken en önemli kriterin zaman kontrollü şarj olması gerektiğini belirtiyor.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı