Türkiye ve Fransa Arasında Girişimcilik ile İnovasyon İş Birlikleri Gelişiyor

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye ile Fransa arasında girişimcilik ve inovasyon iş birliği ele alındı. Büyükelçi Isabelle Dumont, dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Yaşar Üniversitesi, akıllı tarım ve yapay zeka alanındaki çalışmalarıyla dikkat çekerek, Türkiye’nin tek EIT Food üyesi olduğunu duyurdu.

Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye ile Fransa arasında girişimcilik ve

Türkiye ve Fransa Arasında Girişimcilik İlişkileri Gelişiyor

Yaşar Üniversitesi, Türkiye ve Fransa arasında girişimcilik ve inovasyon alanında yeni bir köprü kurdu. La French Tech İstanbul ile ortaklaşa düzenlenen etkinlikte, iki ülke arasındaki iş birliği fırsatları masaya yatırıldı. Akıllı tarım, yapay zeka ve enerji olmak üzere üç stratejik sektör etkinlikte öne çıktı. Türk ve Fransız girişimcilerin, her iki ülkedeki yatırımlarını geliştirmelerine destek sağlamak amacıyla faaliyet gösteren La French Tech’in Türkiye temsilcisi olan La French Tech İstanbul, bu ay İzmir’de yaptıkları geleneksel kahvaltı etkinliği ile dikkat çekti.

Büyükelçi Dumont’tan İş Birliği Vurgusu

Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Isabelle Dumont, iki ülke arasındaki dayanışma ve iş birliğinin önemine vurgu yaparak, “Fransa ve Türkiye dost ülkeler. La French Tech İstanbul ve Yaşar Üniversitesi’nin organize ettiği etkinlikler, karşılıklı bilgi paylaşımını artırarak sürdürülebilir ve yenilikçi iş birliklerinin gelişmesine yardımcı oluyor. Bu tür çalışmaların devam etmesini arzuluyoruz” şeklinde konuştu.

Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı da etkinliğin önemine değinerek, üniversite-sanayi iş birliğinin kritik olduğunun altını çizdi. “Yaşar Üniversitesi’nin Minerva Kuluçka Merkezi, Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi (BTTO) ve Kuzey İzmir TEKMER gibi yapılarla girişimcilik ve inovasyon ortamını geliştirmek amacıyla çeşitli projeler yürütüyoruz” dedi.

Girişimcilik ve Eğitim Vizyonu

Etkinlikte konuşan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, üniversitenin girişimcilik vizyonunu aktarırken, “Girişimciliğin Temelleri” dersi kapsamında 815 öğrencinin 135 takım halinde projelerini sunduğunu belirtti. Kandiller, üniversitenin Times Higher Education 2025 alan sıralamalarındaki başarısı ve Ege Bölgesi’ndeki liderlik konumunu da ifade etti. Ayrıca, İzmir’deki girişimcilik ekosistemine yaptıkları katkıları vurguladı.

Fransa’nın Destekleri ve Yatırım Fırsatları

Etkinlik sırasında Business France Türkiye Yatırım Uzmanı Cécile Lavigne, “Fransa’nın Türk Girişimcilere Sunduğu Destekler” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Lavigne, Fransa’nın girişimcilik ekosistemine yönelik teşvik mekanizmaları ve Türk girişimcilerin Fransa pazarına erişimini kolaylaştıran programlar hakkında detaylar verdi. Enerji, tarım ve gıda teknolojileri ile yapay zeka gibi sektörlerin Fransa’nın öncelikli yatırım alanlarından biri olduğunu da sözlerine ekledi.

Yaşar Üniversitesi’nin Avrupa Bağlantıları

La French Tech İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve EIT Türkiye Topluluğu Yöneticisi Ömer Hantal moderatörlüğündeki panelde, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, üniversitenin akıllı tarım ve sürdürülebilir şehirler konusundaki araştırmalarını paylaştı. İzmir’deki dört aktörlü modelin bölgede kalkınma ve yatırım fırsatlarına katkı sunduğunu belirten Kazançoğlu, Yaşar Üniversitesi’nin Avrupa Birliği destekli EIT Food ağına katılan ilk Türk üniversitesi olduğunu vurguladı.

Tarımda Sürdürülebilirlik Üzerine Fikirler

Panelde konuşan İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, tarımın evrensel bir alan olduğunu söyledi. Türkiye ile Fransa’nın benzer iklim koşulları ve tarımsal ürün desenleri ile güçlü ekonomik bağlara sahip olduğunu belirten Güdücü, iklim değişikliği sorununa karşı ortak çözümler geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Akıllı tarım uygulamalarının benimsenmesi ve iş birliklerinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Öne Çıkan Girişimler ve Teknolojiler

Girişim sunumları sırasında Werover, yenilenebilir enerji alanındaki otonom denetim çözümünü tanıtırken; PulpoAR güzellik sektöründe yapay zeka destekli artırılmış gerçeklik deneyimlerini paylaştı. Bu sunumlar, Türkiye’deki yenilikçi girişimlerin uluslararası arenada sağladığı etkileri gözler önüne serdi.